Saturday, December 8, 2012

GroenFront! gaat bosgebied bij Apeldoorn doorzoeken op jachthutten.

Actienetwerk GroenFront! organiseert op zondag 16 december een GPS speurtocht in het bosgebied tussen Apeldoorn, Hoenderloo en Beekbergen. Doel is om zoveel mogelijk jachthutten toe te voegen aan jachtkaart.nl.
Op deze website staan door wandelaars gemelde jachthutten. Met de kaart wil GroenFront! de jacht op wilde zwijnen en edelherten op de Veluwe zichtbaar maken.

Op 16 december krijgen deelnemers een kaart en een GPS. Na een korte instructie mogen deelnemers dan een stuk van het bos uitkammen en gevonden hutten, ook als ze onklaar gemaakt blijken te zijn, op de GPS zetten.
GroenFront! zorgt ook voor warme chocomelk.

Al eerder organiseerde GroenFront een jachtexcursie bij Hattem en meldde jachtkaart.nl verschillende jachthutten die onklaar gemaakt werden.
In een recent krantenartikel in lokale krant De Stentor krijgt jager Brand Boeve, voorzitter van de Wild Beheer Eenheid Noord West Veluwerand de ruimte om te klagen over de strenge regels en de vele anti-jacht acties. Jagers zouden er mee willen stoppen. GroenFront! woordvoerder Joost van der Velden: " Blijkbaar hebben de jachtkaart en de publieke acties die we organiseren, effect. De jagers wijzen er terecht op dat er al jaren met regelmaat jachthutten onklaar worden gemaakt en dat dit de jacht onmogelijk maakt."
Joost spreekt van een groot succes: "Wij zijn deze campagne pas in september gestart. Een van onze doelen is het zichtbaar maken van de weerstand tegen de intensieve jacht op de Veluwe, en dit lijkt te lukken. Tot nu toe deden jagers of iedereen op de Veluwe pro-jacht is, terwijl de meeste natuurliefhebbers de jagers het liefst zien verdwijnen."

GroenFront! voert een campagne om de mythe van wildbeheer te ontmaskeren en de jacht op wilde zwijnen en edelherten te stoppen. De intensieve jacht en het door jagers bijvoeren van wild op de Veluwe vergroot de overlast van vooral zwijnen en verstoort het ecologisch evenwicht in het gebied. De praktijk in tal van natuurgebieden waar niet (intensief) gejaagd wordt, bewijst dat wildpopulaties zichzelf heel goed stabiel kunnen houden en dat de sterfte dan veel lager ligt dan bij intensieve jacht. Zwijnen en herten kunnen goed samenleven met mensen, als die laatsten bereid zijn zich aan te passen.

- We roepen wandelaars en natuurliefhebbers op jachthutten en voerplaatsen in kaart te brengen,
- We vragen terreinbeheerders als gemeenten en het Geldersch Landschap te stoppen met het verhuren van jachtpercelen,
- We voeren geweldloze directe actie om de jacht onmogelijk te maken.

De GPS speurtocht start om 11.00 en stopt om 16.00 uur. Deelname is gratis een donatie wordt gewaardeerd. We zijn zondag bereikbaar op 0627975807. De startplaats wordt later bekend gemaakt.

------------------------------------------------------------------------
Voor de pers:
Een GroenFront! woordvoerder is bereikbaar op: 0627975807

No comments: