Sunday, February 19, 2012

Solidarity with The Cleaners at Soli Demo for Greeks

"Schoongenoeg van de Schijnwereld: zijn gezonde werkdruk en een respectvolle behandeling te veel gevraagd?"

35.000 schoonmakers zouden een basisopleiding schoonmaak krijgen, dat was één van de belangrijkste afspraken in de CAO-onderhandelingen van vorig jaar. Het instapsalaris van de schoonmakers zou rond de 9e per uur bedragen, voor een jaar lang, totdat zij hun opleiding afgerond hadden. Samen met het diploma zouden zij één euro per uur omhoog gaan in hun salaris.
Nu een jaar later zijn er om precies te zijn een luttele 3000 schoonmakers opgeleid, terwijl alle 35.000 het instapsalaris kregen van negen euro per uur. Als klap op de vuurpijl moeten de overige 32.000 schoonmakers nu door blijven werken tegen dit lage salaris omdat de schoonmaakbazen hun beloftes niet nakomen.
Dit hele grapje heeft de schoonmaaksector zo'n 50 miljoen euro opgeleverd
32.000 * 1,28 (verschil in uursalaris) * 23 (uren per werkweek) * 52 (weken) = 48.988.160

Er zou gedacht worden dat eenzelfde euro niet twee keer uitgegeven kan worden, de schoonmaakbazen bewijzen het tegendeel. De vorig jaar beloofde vijftig miljoen wordt nu opnieuw beloofd.
De zeepbel slaat hier tweemaal zijn slag. Beloftes worden niet nagekomen en vervolgens wordt een bereidwilligheid getoond met bedragen die over de ruggen van de schoonmakers verdiend zijn.

Dit is maar één voorbeeld uit de lange reeks van verbroken beloftes van de schoonmaakbedrijven.

Schoonmakers in Nederland hebben schoon genoeg van de schijnwereld waarmee zij dagelijks te maken hebben. De schoonmakers stappen opnieuw uit de onzichtbaarheid. Deze keer (nog) niet via actie of protest maar met de introductie van hun Gouden Standaard bieden ze de grootste Nederlandse bedrijven een keuze.

Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaakster en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers: "Het kaf wordt van het koren worden gescheiden. Een opdrachtgever die normale omstandigheden en goede kwaliteit wil, kan ons bellen.

No comments: