Friday, December 9, 2011

Sabotage klimaatprotest bij kolencentrale NUON

Burgemeester Amsterdam saboteert klimaatprotest, Occupy the Climate gaat door !

Occupy the Climate is een tweedaags protest naast de kolencentrale van NUON. De klimaatactivisten van GroenFront! willen na het mislukken van de 17e klimaattop bij elkaar komen en praten over hoe zonder klimaatverdrag de kolencentrales gesloten te krijgen. Op zaterdag staat onder meer een debat gepland met onder andere Greenpeace, Transition Towns en Wijnand Duyvendak. 's Avonds wordt de documentaire Just Do It vertoond, over directe acties tegen kolencentrales en luchthavens in Groot-Brittaniƫ. Op zondag komt een activist uit dat land uitleg geven hoe daar kolencentrales worden bezet en stilgelegd, en zijn er workshops over zonne- en windenergie. De protestactie wordt georganiseerd door Wijstoppensteenkool, een GroenFront!-campagne met als doel het sluiten van de 10 Nederlandse kolencentrales voor 2020.

Occupy the Climate, wordt door de burgemeester van Amsterdam op het allerlaatste moment onredelijke beperkingen opgelegd, aldus organisator GroenFront!. Hoewel de melding al anderhalve week bij de gemeente lag, eist de gemeente sinds donderdagavond dat de protestactie het tussen 23.00 - 09.00 moet doen zonder mediabus, stroomvoorziening, water en EHBO-post. Ook de voor een Occupy kenmerkende koepeltentjes mogen er niet staan. Organisator GroenFront! zegt ondanks alle beperkingen door te gaan.
Peter Polder (GroenFront!): "die kolencentrales moeten voor 2020 uit om de klimaatcrisis niet te laten escaleren, dus we kunnen ons niet laten afleiden door zeurende burgemeesters. We zijn altijd bereid tot redelijk overleg, maar laten ons geen onmogelijke en onredelijke eisen opleggen."
De advocaat van GroenFront! heeft een rechtszaak aangespannen tegen het besluit van de burgemeester.
Tessa Klein: "We zitten op een leeg grasveld, tussen de A10 en een kolencentrale. Waar doet men nou zo moeilijk over? Bovendien verbiedt men die onderdelen die zorg moeten dragen voor een veilig verloop van de protestactie. En dan.. we krijgen wel toestemming voor een geluidsinstallatie, maar niet voor de bus met zonnecellen die daar de energie voor zou moeten leveren." Het erg late moment van versturen zien de activisten als een poging de actie te saboteren: "men wist vorige week al dat we vrijdagmiddag zouden gaan opbouwen. Dan is donderdag avond een brief sturen wel verdacht laat."
Meer informatie over programma en updates : www.wijstoppensteenkool.nl
of via twitter.com/groenfront

No comments: