Sunday, December 18, 2011

Occupy De Banken.Politie geweld bij ING.Video en info


Text and photo van www.antiorde.nl
Bij een bezettingsactie van drie bankfilialen in Amsterdam zijn tientallen mensen aangehouden. De actievoeders protesteerden tegen het asociale en onderdrukkende beleid van banken.


Aan het begin van de middag hield een twintigtal activisten het ING filiaal bezet op het Rokin in de binnenstad van Amsterdam. Hiermee wilde Occupy de Banken aandacht vragen voor de positie van de banken binnen het economische systeem. Al gauw kregen de bezetters steun van tientallen sympathisanten. Ook de juten lieten zich zien zonder te weten wat ze moesten beginnen met de bezettingsactie; waar ze duidelijk niet op voorbereid waren. Toen de actievoerders weigerden te vertrekken werd versterking gevraagd waarna tientallen agenten rond half drie begonnen aan het ontruimen van de bank. Eerst werden bij de ingang de omstanders ruw opzij geduwd om vervolgens één voor één de bezetters hardhandig uit het ING filiaal te sleuren.

Ruim een uur later waren alle bezetters opgepakt en was het de smeris zelf die enige tijd de bank bezet hield wat op gejubel kon rekenen van omstanders die blij waren dat de juten ook mee wilde doen met de bezetting van de ING. Wat dat betreft was de actie geslaagd. Ook al waren de occupisten verwijderd; de bank was gesloten voor de rest van de middag met beveiligingspersoneel die binnen de wacht hield.

Inmiddels was een groep actievoerders naar het nabij gelegen ABN AMRO filiaal op de Dam gelopen. Daar werd bij de ingang kortstondig een sit-in gehouden. De bank was echter dicht dus besloten de actievoeders spontaan naar de Rabobank te trekken dat aan de overzijde van de Dam zit. Die bleek wel open te zijn en bijna routineus wisten de occupisten zich te positioneren bij de ingang. Niemand kon er nog in. Personeel probeerde meerdere malen de bezetters weg te duwen zonder resultaat waarna het wachten was op de smeris.

Die stond al snel om de hoek te gluren al duurde het nog een poosje voordat het tot confrontatie kwam met de bezetters. Eerst nog wachten op instructie en versterking. Ook bij de Rabobank konden nieuwsgierige omstanders rekenen op hardhandig geduw waarbij fietsen en scooters doodleuk tegen de vlakte gegooid werd door de smeris. Dit keer had de schoonmaakactie ten doel de actievoerders en sympathisanten te isoleren om ze vervolgens als groep aan te kunnen houden (de blauwpetten waren bang voor nóg meer bezettingsacties). De groepsarrestatie mislukte doordat de actvisten het politiecordon wist te doorbreken, wat overigens niet geheel zonder slag of stoot ging. Alles bij elkaar werden toch nog vier betogers opgepakt al was dit aanzienlijk minder dan de smeris verwacht had gezien ze ook nu weer een GVB stadsbus klaar had staan.

No comments: