Monday, December 19, 2011

'Diervriendelijk konijnenvlees bestaat niet'

De actiegroep Ongehoord toont wederom via in het geheim gemaakte beelden misstanden aan op fokkerijen. Het nieuwe onderzoek toont aan dat de levensomstandigheden van vleeskonijnen veel slechter zijn dan gedacht.


De filmpjes en foto's, vandaag gepubliceerd op de website, werden in het geheim gemaakt op acht fokkerijen voor consumptiekonijnen. Nooit eerder werd er onaangekondigd gefilmd in Nederlandse konijnenhouderijen. Volgens Ongehoord beslaat het aantal bezoekjes 10 procent van de Nederlandse houderijen.

Het beeldmateriaal toont opeengepakte dieren met wonden, tumoren, vergroeiingen, hersenontsteking, diarree en andere aandoeningen. De stallen zijn vies en op alle onderzochte bedrijven liggen dode dieren tussen de levende. Een konijnenhouder uit Kelpen-Oler kreeg eerder een 'Beter Leven Ster' van de Dierenbescherming uitgereikt. Uit de geheime beelden blijkt echter dat het merendeel van zijn vleeskonijnen gehouden wordt onder exact dezelfde omstandigheden als bij reguliere bedrijven.

Konijnenhouder Sjef Lavrijsen in 't Holland, voorzitter van de vakgroep konijnenhouderij van LTO Nederland, zegt in een reactie er bepaald niet trots op te zijn. 'Het is een schokkend filmpje. Maar de zaken veranderen ten goede. De sector is een slag aan het maken en investeert in welzijnshokken met meer bewegingsvrijheid. Inmiddels is al een deel van alle konijnen op deze wijze gehuisvest. De rest volgt volgens richtlijnen van de overheid voor 2016. Zelf heb ik ook een nieuwe stal in gebruik genomen. Nederland loopt Europees voorop.'

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland echter benadrukt in een officiƫle reactie vooral de strafbaarheid van de actie. 'Dit is onacceptabel en gaat alle perken te buiten. LTO Nederland neemt afstand van acties waarbij dierenactivisten zich illegaal toegang hebben verschaft tot bedrijven en daar hun eigen gang gaan.' De betrokken konijnenhouders hebben van LTO het dringende advies gekregen om aangifte te doen bij de politie.

'We hebben minister Opstelten verzocht op te treden en de politie aan te sporen deze actievoerders op te pakken.' De konijnenhouders worden volgens Jan Maat ten onrechte aan de schandpaal genageld. 'Op elke veehouderij komen geboortes en dierziektes voor en dus ook sterfte van dieren.' Daarbij doen de konijnenbedrijven in Nederland het volgens hem beter dan bedrijven elders in Europa.

Ongehoord beschouwt de verbeteringen die worden voorgesteld in het nieuwe welzijnsplan, door de sector zelf opgesteld, niet als een vooruitgang voor het welzijn van de konijnen. 'Diervriendelijk vlees bestaat niet. In de vleesindustrie zal een konijn nooit een hol kunnen graven of gras grazen. Het niet eten van vlees biedt niet alleen voordelen voor dieren, maar ook voor het milieu, wereldvoedselverdeling en eigen gezondheid.' Op de website van Ongehoord staan dan ook recepten om mensen op weg te helpen met diervriendelijk eten.

Dezelfde actiegroep brak eerder dit jaar in bij varkensstallen en publiceerde toen beelden van dode, gewonde en kreupele varkens in stallen met het predicaat diervriendelijk. Die beelden waren onder meer geschoten bij de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen bij LTO-Noord, Annechien ten Have-Mellema. Ook het onderzoek naar varkens toonde aan dat de verschillende keurmerken, zowel van de Dierenbescherming als van de sector zelf, niets verbeteren aan het erbarmelijke leven van de varkens.

Website Ongehoord: http://achtergeslotendeuren.org/home

Bron Ravage webzine: http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/dec/19/nws.php

No comments: