Wednesday, December 7, 2011

Occupy College Amsterdam: Landbouwgrond vluchthaven voor investeerders

De wereldwijde problemen op de financiële markten hebben de afgelopen jaren vooral in het Zuiden geleid tot een enorme run op landbouwgrond en natuurlijke hulpbronnen. Beleggers beschouwen investeringen in land steeds meer als een veilige vluchthaven. Met vaak katastrofale gevolgen voor de lokale bevolking.

Occupy College gaat op 8 december in op de problematiek rond landgrabbing ofwel landroof. Rea Abermann van mensenrechtenorganisatie FIAN Nederland houdt een algemene inleiding over de oorzaken en gevolgen van landroof en wijst op de verantwoordelijkheid van multinationals, beleggingsfondsen en de internationale financiële markten.

In het tweede deel van deze aflevering van Occupy College vertelt de Oegandese activist Peter Kayiira over een specifiek geval van landroof. In het Oost-Afrikaanse land werden in 2001 honderden boerengezinnen met geweld van hun land verdreven om plaats te maken voor 'duurzame' koffieplantages van het Duitse concern Neumann Kaffee Gruppe. Tien jaar later leeft een groot deel van de ontruimde gemeenschap nog steeds in onacceptabele omstandigheden.

De situatie in Oeganda is exemplarisch voor de manier waarop het mensenrecht op voedsel wereldwijd het onderspit delft tegenover de belangen van (inter)nationale investeerders. Kleine boeren die al generaties lang leven van kleinschalige landbouw moeten daarbij plaatsmaken voor mijnbouw of monoculturele plantages van onder meer oliepalm, koffie en soja.

(voertaal Engels)

Meer informatie: http://www.fian-nederland.nl/index.php?option=com_content&view=article&i...

No comments: