Thursday, May 8, 2014

Anarchistische Pinksterlanddagen 2014, nog 1 maand.....

Pinksterlanddagen ;

Een staalkaart van de anarchistische beweging in Nederland.
Van 7 tot en met 9 juni 2014 is er de 81ste editie van de Pinksterlanddagen in het Friese Appelscha. Tijdens het weekend zijn er tientallen workshops, lezingen en voorstellingen die een dwarsdoorsnede tonen van het anarchisme in Nederland en daarbuiten. Het festival gaat uit van de zelfwerkzaamheid van de bezoekers, bijvoorbeeld door het geven van een lezing of als snijhulp in de keuken. Er is een alcoholvrij festivalterrein waar veel bezoekers kamperen.

poster 2014

Overdag biedt het programma verdieping, discussie, informatie en suggesties over uiteenlopende onderwerpen. Het voorlopige programma biedt een workshop over seksuele intimidatie in je eigen kring door gasten uit Philadelphia (USA), Doorbraak pakt de Zwartepietendiscussie alvast op, Ron Blom bespreekt de houding van anarchisten in de eerste wereldoorlog en A-seed stelt het patent op zaden aan de kaak. Er is ook een bijeenkomst onder de noemer "Anarchisme voor Dummy's" die ook voor doorgewinterde bezoekers de moeite meer dan waard is. Het avondprogramma bestaat uit muziek van onder meer van de rondreizende Gipsy Rufina (Italiƫ) die ooit begon in hardcore punkband. Later kocht hij voor 10 dollar een akoestische gitaar. Op de PL speelt hij zijn nieuwste repertoire. Het kinderprogramma heeft in de loop van de jaren een grote faam bereikt. Aan de hand van sociale en milieu thema's zijn er speciaal ontworpen spelletjes, zoektochten en knutsel workshops. Op het terrein is een biologische veganistische kantine met koffie, broodjes en taart en iedere avond kun je warm eten bij de actiekeuken Rampenplan.

De Pinksterlanddagen kennen een lange traditie die terug gaat naar 1927 toen anarchistische jongeren uit de noordelijke provincies voor het eerst deze bijeenkomst organiseerden. In 1933 werd het kampeerterrein in Appelscha door arbeiders aangekocht en het is op deze plek dat de dagen sindsdien plaatsvinden. Tegenwoordig bezoeken ieder jaar ongeveer 500 mensen het festival, die zich kenmerken door een uitstekende sfeer. Hier verzamelt zich anarchistisch Nederland!

Iedereen kan een rol spelen op de Pinksterlanddagen; organisatorisch of praktisch onder het motto: Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid! Wil je bijdragen met een activiteit zoals workshop, theater of wat dan ook, laat het ons weten.

De Pinksterlanddagen vinden plaats op het kampeerterrein 'tot Vrijheidsbezinning', Aekingaweg 1a in Appelscha. Het terrein is per openbaar vervoer bereikbaar met lijn 15 of 19 vanaf de NS-stations Assen en Heerenveen. De kosten voor de PL bedragen slechts 15,00 euro. Hierbij is het kamperen inbegrepen, maar het eten niet. Vergeet je kampeerspullen niet!

Voor meer info check: www.pinksterlanddagen.org

Meehelpen? pinksterlanddagen@hotmail.com

No comments: