Thursday, April 18, 2013

Vluchtelingen voor vrede - Manifestation against racist demo


Refugees against Racisme | vluchtkerk

Vluchtelingen voor vrede

Op zondag 21 april houden de bewoners van de Vluchtkerk een mini-festival, in diezelfde kerk. Een zondagmiddag met een buurtpicknick, muziek en verschillende acties. De bewoners nodigen iedereen uit om mee te komen eten, dansen en luisteren, om met hen de vrede te vieren en zich uit te spreken tegen racisme.

Directe aanleiding voor dit event is de demonstratie die het 'Identitair Verzet' heeft aangekondigd tegen de Vluchtkerk. Deze extreemrechtse groep is van mening dat vluchtelingen opgesloten moeten worden tot ze uitgezet kunnen worden, omdat zij illegaal in Nederland verblijven.

Wanneer een asielprocedure is afgelopen, worden vluchtelingen die niet terug kunnen zonder pardon op straat gezet. Vervolgens worden ze weer opgepakt en vastgezet, soms maanden achtereen, zonder uitzicht op een oplossing. Dat betekent simpelweg dat hun rechten structureel geschonden worden. Waar dit toe kan leiden, heeft de zelfmoord van de Russische vluchteling Alexander Dolmatov onlangs helaas weer aangetoond.

Desondanks wil het kabinet maatregelen nemen die de positie van vluchtelingen nog verder onder druk zetten. Staatssecretaris Teeven wil meer rechten geven aan de politie om mensen zonder papieren op te sporen. Ook wil het kabinet 'illegaal verblijf' strafbaar stellen. Extreemrechtse groepen als 'Identitair Verzet' vragen om nog strengere maatregelen en 'handhaving van de wet'.

De bewoners van de Vluchtkerk protesteren al maanden voor een humaan asielbeleid. Met deze actie willen ze laten zien dat ze staan voor vrede, en dat Amsterdammers achter hen staan. Op 23 maart liepen 2.000 mensen mee in een grote demonstratie . Maar liefst 70 procent van de Amsterdammers vindt dat de gemeente Amsterdam de 120 vluchtelingen moet helpen. Deze steun willen we zichtbaar maken op 21 april.

Vluchtelingen voor vrede | Refugees against Racism begint op 21 april 2013 om 13.00 uur in de Vluchtkerk, Erik de Roodestraat 16 in Amsterdam, en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Iedereen is van harte welkom om mee te doen, te eten, te dansen en muziek te maken.

Steun de vluchtelingen voor de vrede: kom naar de Vluchtkerk op zondag 21 april en verspreid de oproep!

No comments: