Tuesday, April 16, 2013

Bellamystraat 1 blijft!

Op 17 maart 2013 hebben wij het pand aan de Bellamystraat 1 boven te Amsterdam gekraakt. Het pand is onderdeel van het Hallen-complex wat na jaren leegstand, anti-kraak en bijna drie jaar gekraakt te zijn geweest nu wordt verbouwd. Maar op de bovenste verdiepingen van de oude bedrijfswoning ernaast gebeurde helemaal niets, en er staat ook niets voor in de plannen.

Er zijn maar een aantal panden in het complex die een woonbestemming hebben en zullen houden, en er zal ook geen nieuwe woonruimte bijkomen. Bellamystraat 1 is een van die panden en wij eisen dat dat ook zo blijft. Andere panden in het complex die nu woonbestemming hebben krijgen al snel een nieuwe bestemming, dit is natuurlijk belachelijk met de huidige woningnood in Amsterdam.

Na de kraak hebben we direct contact opgenomen met de eigenaar van het pand om te laten weten dat we met hun wilden overleggen, om zodoende de smeris erbuiten te houden en niet meteen met rechtszaken te moeten beginnen. Wij hebben de volgende dag al een afspraak met enkele vertegenwoorders van de Stichting TROM (eigenaar van het pand) kunnen krijgen. Toen hebben we aangegeven dat wij vrijwillig weg zouden gaan op het moment dat er aangetoond kon worden dat zij gingen beginnen met een renovatie voor bewoning. Dit hebben ze nooit aan kunnen tonen. Zo gauw ze doorkregen dat wij niet voor de gek te houden waren met sluwe tructjes, en in het pand zouden blijven ondanks hun smoesjes, trokken ze zich vrijwel direct terug en verscholen ze zich achter de aannemer, zeggend dat het pand als zijnde een bouwterrein is overgedragen. Dit klopt ook al niet in hun verhaal gezien het pand een eigen opgang heeft vanaf de straat en er niks is verbouwd in het gekraakte deel van het pand.

Wij hebben in een week tijd bijna dagelijks contact met de eigenaar gehad waarbij hij ons zelfs een anti-kraak contract heeft aangeboden. In datzelfde gesprek verklaarde hij het pand in ieder geval tot juli niet te gaan gebruiken, maar enkel zeker te willen weten dat we echt zouden vertrekken tegen de tijd dat ze wel wilden beginnen. We weigeren natuurlijk een anti-kraak contract te ondertekenen, en toen we een tegenvoorstel voor een overeenkomst deden kon er ineens niet meer onderhandeld worden en was de "discussie gesloten".

Dit maakte voor ons eens te meer duidelijk dat er echt geen plannen waren, gezien ons voorstel juist inhield dat zij ons hun plannen toe zouden sturen en dat wij, na deze ingezien en geverifieerd te hebben de renovatie en bewoning niet in de weg zouden zitten. Je zou toch denken dat zo'n voorstel geen probleem zou zij voor een eigenaar die echt plannen heeft.

Nu is de discussie dus gesloten, en al hadden we in eerste instantie op een andere uitkomst gehoopt, wij laten ons niet zomaar wegjagen. Het dossier ligt inmiddels bij de OvJ en wat nog te krom is praat die wel recht. Maar wij zijn het zat ontruimd te worden voor leegstand. Wij gaan niet toegeven aan hun leugens en hypocriesie. Er is jarenlang gevochten voor de woonrechten die we nu hebben, maar als we ze niet blijven verdedigen worden ze ons zo weer afgenomen. Wij zullen ons daarom tot het bittere eind verzetten tegen elke vorm van ontruiming.

Geen ontruiming voor leegstand!

No comments: