Tuesday, April 16, 2013

Resquatting the Schoolstraat

Schoolstraat 14-16 gekraakt!


Lieve buren,

zoals u wellicht heeft gemerkt, heeft er vandaag een actie plaatsgevonden in jullie straat. Een groep van 7 jongeren hebben de huizen op nummer 14 en 16 gekraakt en zijn van plan hier te gaan wonen. Wij hopen dat de actie voor niet te veel overlast heeft gezorgd en wij kijken er naar uit om in goede verhouding met de rest van de straat te komen wonen in Schoolstraat.
De koopwoningen stonden leeg sinds december 2011. De nieuwe bewoners hebben zo een oplossing voor hun woningnood gevonden en stellen daarnaast het falende Amsterdamse huisvestingsbeleid aan de kaak.

De huizen in de Schoolstraat, die sinds de oplevering eind 19e eeuw altijd sociaal verhuurd zijn, kennen een recente geschiedenis van extreme verwaarlozing. Vanaf het moment dat woningbouwvereniging Eigen Haard de huizen in 2003 in bezit kreeg, is de verloedering van de straat actief voortgezet door onder meer het dichttimmeren en onklaarmaken van woningen en het achterwege laten van onderhoud. Dit alles in voorbereiding op sloop, luxe verbouwing en dure verkoop. Als protest tegen deze gang van zaken werd in 2008 een groot gedeelte van de straat gekraakt en door de nieuwe bewoners opgeknapt en bewoonbaar gemaakt.
Eind 2010 werden de gekraakte panden op last van Eigen Haard ontruimd en de woningbouwvereniging is daarop gelijk begonnen met de sloop van alle woningen in de straat. In plaats van de ruim 70 sociale huurwoningen kwamen er 11 koopwoningen, 8 vrije sector huurwoningen en 12 sociale huurwoningen – allen in het duurste segment. Van deze 11 koopwoningen zijn tot nu toe 4 huizen leeg blijven staan en met de actie van vandaag zijn daarvan 2 weer in gebruik genomen.

Met deze actie wordt stelling genomen tegen het huidige huisvestingsbeleid van de stad, waarbij door middel van verkoop en luxe renovatie op grote schaal betaalbare huisvesting aan het woningbestand wordt onttrokken. De minder koopkrachtigen worden zo naar de randen van de stad verdreven en de extreme woningnood in Amsterdam wordt op geen enkele manier het hoofd geboden. Het geval van de Schoolstraat laat duidelijk zien hoe woningcorporaties hun maatschappelijke taken – namelijk het verstrekken van kwalitatieve en betaalbare huisvesting – veronachtzamen en in plaats daarvan inzetten op dure en winstgevende nieuwbouw.
Met de actie van vandaag willen de bewoners stelling nemen tegen deze ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt en eisen in het specifieke geval van de Schoolstraat dat de leegstaande ruimtes weer voor een sociale huurprijs worden aangeboden. Gezien hun steun aan de afspraken in het convenant "Bouwen aan de Stad II", zouden ook de woningbouwcorporaties dit moeten onderschrijven. Daarnaast willen de bewoners op korte termijn een debat met betrokken partijen organiseren om dieper op deze maatschappelijke ontwikkelingen in te gaan en om daarnaast te kijken naar mogelijke oplossingen in het geval van de Schoolstraat.

Tot slot hopen wij op een goede relatie met u allen, onze nieuwe buren. Als bewoners van de straat hebben wij, net als iedereen in de straat, geen enkele baat bij schade of overlast. Wij willen ons politieke punt maken en daarbij gewoon wonen. Mocht u desalniettemin klachten hebben, dan horen wij dat graag. U bent altijd van harte welkom eens aan te bellen en langs te komen voor vragen, een serieus gesprek of gewoon een kopje koffie.

Groetjes,
De Nieuwe Bewoners van Schoolstraat 14-16
PS. Voor meer informatie mail naar schoolstraat1416@gmail.com, of bel het studentenkraakspreekuur: 06-86165354. U kunt natuuurlijk ook altijd gewoon even langskomen, wel zo gezellig!

No comments: