Monday, July 16, 2012

Tuin en huis bezet.

Buurtbrief:
Beste buren,

Vandaag hebben wij, een groep jonge mensen, de woongroep Pieter Vlamingstraat na jaren lange leegstand en verkrotting weer in gebruik genomen.
We hebben dit niet alleen gedaan omdat we het oneens zijn met het huidige Amsterdamse woonbeleid maar ook omdat we simpelweg een huis nodig hebben om in te wonen. Daarvoor zijn we bereid onze handen uit de mouwen te steken in deze verwaarloosde woning.

Het politieke klimaat en de steeds meer op commercieel gewin gebaseerde woningmarkt hebben de afgelopen jaren de weg vrij gemaakt voor misbruik en afbraak van de sociale huisvesting. Naar onze mening zorgt dit voor de verstoring en het verdwijnen van de sociale cohesie in buurten en dus ook van het woongenot van de bewoners.
De nieuwe 'Leegstandswet' die in 2010 van kracht ging zou leegstand in de stad moeten tegen gaan en daarmee meer woningen moeten garanderen waardoor kraken steeds minder nodig zou zijn. Helaas is niets minder waar, de wachtrijen voor een sociale huurwoning zijn langer dan ooit. Ondertussen worden kraakpanden met harde hand ontruimd om vervolgens weer jarenlange
leegstand tegemoet te zien en als speelbal te verworden voor vastgoed maffia en malafide anti-kraak bureau's. Dit gaat regelrecht in tegen ons idee dat iedereen recht zou moeten hebben op een betaalbare huurwoning in deze stad.

Het pand dat we daarom vandaag hebben gekraakt is eigendom van Woonstichting De Key en is onderdeel van een lange termijn sloop/nieuwbouw-plan voor het hele blok: pieter de vlamingstraat 86-98, pontanusstraat, 14-21, von zessenstraat 411-423. Het plan van De Key is om hier uiteindelijk 58 koopappartementen te gaan realiseren maar de zogenaamde financiƫle crisis zorgt er voor dat leegstand nog steeds het enige vooruitzicht is. Naast de crisi misbruikt De Key de laatst zittende middenstanders als excuus om niet te kunnen beginnen met renovatie. Echter, zolang deze kleine ondernemers geen fatsoenlijk alternatief wordt geboden zitten zij in een spagaat. De verkrotting van de omliggende panden doet de zaken in de tussentijd geen goed.

Om deze redenen nemen wij vandaag heft in eigen hand en gaan de leegstand weer bewoonbaar maken. Suggesties, opmerkingen en vragen zijn meer dan welkom dus schroom niet om aan te kloppen voor een kopje thee of ons te schrijven.

Hartelijke groeten,
De woongroep Pieter Vlamingstraat

No comments: