Friday, July 13, 2012

Greenpeace neemt Shell over

from http://www.greenpeace.nl

Shell mag dan het grootste bedrijf ter wereld zijn, qua milieubeleid maakt het er een potje van. Daarom heeft Greenpeace besloten het roer over te nemen. Greenpeace-directeur Sylvia Borren heeft zojuist haar intrek genomen in de directiekamer van Shell. Meer dan zeventig actievoerders blokkeren de toegang tot het hoofdkantoor in Den Haag.

Update 19.00: De actievoerders, waaronder ook Greenpeace-directeur Sylvia Borren, zijn weer vrijgelaten. Sylvia bij haar vrijlating: "Ik daag de topmannen van Shell uit om publiekelijk met mij in debat te gaan." De hele uitnodiging van Sylvia aan het adres van Shell is hier te lezen. 

Update 12.11: Onze klimmers en de nieuwe CEO van Shell, Sylvia Borren, zijn inmiddels gearresteerd.


Update 11:00: De politie grijpt in, al meer dan een uur proberen zij onze klimmers en banners naar beneden te halen. Ondertussen houd Sylvia Borren stand in de directiekamer als nieuwe directeur van Shell. 

Update 08.15: Medewerkers van Shell zijn door de blokkade van Greenpeace heen gebroken. Daarop heeft Greenpeace de blokkade opgeheven en kunnen de mensen weer aan het werk. Zij worden nu aangestuurd door Greenpeace-directeur Sylvia Borren, die nog steeds leiding geeft vanuit de directiekamer van Shell.

Update 08.00: Het eerste besluit van nieuwe Shell directeur Sylvia Borren is simpel en doeltreffend: geen olieboringen in het kwetsbare natuurgebied rond de Noordpool.

 

De oliemaatschappij wil later deze maand zijn slag slaan in dit prachtige natuurgebied. Borren stippelt een nieuwe en schone koers uit voor Shell. 'Shell presenteert zich als een milieubewuste oliemaatschappij', zegt ze. 'Maar in werkelijkheid investeert het bedrijf in riskante projecten om de laatste druppels olie uit de aarde te persen. De geplande olieboringen kunnen desastreus uitpakken voor het kwetsbare Noordpoolgebied. Ik besluit daarom als nieuwe directeur dat Shell direct stopt met zijn gevaarlijke plannen en zijn miljardenwinsten gaat steken in schone energiebronnen als wind, zon en waterkracht.'

Boren naar olie in het Noordpoolgebied is zo gevaarlijk als het klinkt. Poolstormen, dichte mist en ijsvorming maken dat de kans op een olielek groot is. Als er eenmaal een lek is, is het vrijwel onmogelijk om het te dichten. Zelfs de noodplannen van Shell geven aan dat vrijgekomen olie niet of nauwelijks is op te ruimen.

Doe mee
Greenpeace gaat Shell helpen van zijn olieverslaving af te komen. Onder leiding van Borren gaat Shell zich inzetten voor de bescherming van het Noordpoolgebied en investeren in schone energie. Hoe meer steun de nieuwe directie daarbij krijgt, hoe beter. Wereldwijd hebben al honderdduizenden mensen zich uitgesproken voor bescherming van de Noordpool, onder wie beroemdheden als Paul McCartney, Jude Law en Penelope Cruz. Via www.stopshell.nl kun ook jij je stem laten horen.Stop Shell, bescherm de Noordpool

No comments: