Monday, July 9, 2012

Soli actie Boats4people in Amsterdamse IJ

Vandaag is een twintigtal mensen in het IJ in Amsterdam gaan varen in opgetuigde bootjes met spandoeken en ballonnen in de vorm van "Boats4people". Tegelijkertijd werd op verschillende pontjes een flyer uitgedeeld met informatie over Frontex en Boats4people.
Er zijn in een paar uur goed duizend flyers uitgedeeld, waarin de rol van EU agentschap Frontex wordt uitgelicht. Dankzij het mooi weer en het NDSM festival was het druk op de pont. Een kleine flotilla met spandoeken en de ballonenletters "Boats4people" voer langs de pont terwijl de flyer werd uitgedeeld. Mensen namen de tijd om de flyer goed door te lezen en af en toe een gesprek aan te gaan over deze problematiek. De reacties waren overwegend positief en solidair. Het enige min was een havendienst-boot die ons sommeerde om niet met de flotilla in het IJ te varen, vanwege een afreizende, gigantische cruiseschip. Er kon nog net op een veilige afstand naar gezwaaid worden.

Er is ook een uitgebreide filmpjes verslag (met dank aan Jap / beweging2b).

Ook in Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en ,a href="http://peterstormschrijft.wordpress.com/2012/07/08/solidariteit-met-boats4people-aardige-actie-in-tilburg/">Tilburg zijn publieksacties gevoerd, veelal in het kader van de Occupy beweging.

Boats4People is een internationale coalitie van organisaties uit het Middellandse Zeegebied, Afrika en Europa. Opgericht om een einde te maken aan sterfgevallen aan de zeegrenzen en om de rechten van migranten op zee te verdedigen, pleit de coalitie voor vrijheid van beweging voor iedereen! De Flotilla van Boats4People vaart van 5 tot 15 juli op de Middellandse Zee. Activisten en waarnemers proberen de activiteiten van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex te monitoren.

De reis is te volgen op:
Boats4people.org (Engels)
Twitter.com/Boats4People
Facebook NL
Blog All Included

NB: met dank aan Johannes Abeling voor de foto's !

No comments: