Monday, September 5, 2011

Valreep.Open Dag Manifestatie.Video part 1


tekst and the pictures from www.valreep.org

De manifestatie

Na stress van de rechtszaak was er om 12.00 de vreugde – we kunnen door!

Vele honderden bezoekers, van jong tot oud, vanuit de buurt en van ver waren aanwezig. Mensen genoten zichtbaar van de verschillende activiteiten. Kinderen waren lekker op de (gewitte) schutting aan het schilderen, we hadden dichters, toespraken, bandjes, wel tien verschillende taarten en foto- en videoexposities. Verder hadden we ook een kleurrijke optocht met straatartiesten en mobiele speakerpakken.

Binnen in het pand lieten we zien wat we gedaan hadden en waarom. Het ging over de verre geschiedenis van de buurt en het pand en de mensen die hun vrijwillige energie in het pand stopten en waarom ze dat deden. Bij de entree konden mensen aangeven op kaartjes of in het gastenboek wat voor activiteiten zij wilden ontplooien in en rondom het pand.

De dag vorderde en het werd alleen drukker en drukker, maar gelukkig is het terrein groot en was er nog steeds voldoende ruimte voor de grote opkomst. We hadden welkomstcomité aan beide ingangen om alles in goede banen te leiden en toevallige voorbijgangers uit te nodigen. We hebben waanzinnig veel positieve reacties gehad en veel verbazing over hoe snel we dit hebben neergezet. Alles verliep soepel en in combinatie met het mooie weer hadden we het niet veel beter kunnen wensen – een droomscenario waarbij de enorme steun uit de buurt en de stad ons sterkten in het idee dat we op de goede weg zijn.

In de avond was het nog steeds gigantisch druk, maar nog steeds een heerlijke sfeer. De verlichting en kaarsjes overal maakten het een romantisch geheel. Op gegeven moment is het kampvuur aangegaan en het was moeilijk voor te stellen dat de manifestatie bijna ten einde was. Na een spectaculaire vuurshow op het einde hebben we met pijn in ons hart iedereen gevraagd om weg te gaan om vooral weer eens terug te komen. Het was een prachtmanifestatie – de kroon op ons werk van de afgelopen weken en een kickstart van het nieuwe leven van het Dierenasyl.

25.000 euro boete voor een burgerinitiatief

Op vrijdag hadden we een tamelijk ontluisterend gesprek met twee ambtenaren. Waar eerst nog ruimte leek om tot oplossingen te komen, was de sfeer totaal omgeslagen. Geen idee waarom. Na het gesprek, vlak na 17.00 op vrijdag, ontvingen we een brief waarin stond dat we 25.000 euro boete moesten betalen als de manifestatie zou doorgaan omdat een manifestatie- in plaats van een evenementenvergunning was aangevraagd. Na weken van voorbereiding én overleg met het stadsdeel kwam die brief als een donderslag bij heldere hemel. Onze aanvraag om een manifestatie te houden werd "niet in behandeling genomen". Het stadsdeel sloot bovendien bij voorbaat uit dat een zienswijze ingediend kon worden en dat legalisering van de manifestatie uitgesloten was.

We belden met leden van het dagelijks bestuur om in overleg te gaan. We kregen nul op het rekest. Er werd ons zelfs verteld dat we de aanvraag pas hadden gedaan nadat we het verbod was opgelegd, ondanks dat iedereen die de moeite zou nemen de feiten te checken anders had kunnen concluderen. Bovendien werd geweigerd om aan te geven welke onderdelen van het programma geschrapt zouden moeten worden om toch door te kunnen gaan. We waren bereid tot flinke aanpassingen, want aflasten was in dit stadium geen optie meer.

Uiteindelijk hadden we geen andere mogelijkheid dan op de valreep nog een rechtszaak aan te spannen op vrijdagavond. Pas om 12.00 op zaterdag hoorden dat we het goede nieuws: de rechter heeft alle argumenten van het stadsdeel verworpen en we konden doorgaan in de vorm die wij willen. Fijn dat het recht zo toch zegeviert, maar het blijft zuur dat je zo in de weg wordt gezeten terwijl je alleen maar iets positiefs wilt neerzetten.

Bang dat wij het wel kunnen zonder subsidie

No comments: