Thursday, June 12, 2014

'Climate Games' gaan kolenhaven Amsterdam 14 juni op zijn kop zetten

ClimateGames trailer from wijstoppensteenkool on Vimeo.

Volgens de organisatoren van de 'Climate Games' gaan zeker 15 teams uit binnen en buitenland mee doen aan wat zij omschrijven als ' levend stratego met een kolencentrale' op 14 juni. Daarnaast verwacht de organisatie veel toeschouwers die de deelnemers komen toejuichen. De Climate Games teams gaan proberen om de kolencentrale van NUON en de OBA kolenoverslag binnen te dringen om vlaggen te plaatsen in een 'spel' waarmee ze punten kunnen verdienen.

De actiegroep Wij Stoppen Steenkool wil met deze actie de aandacht vestigen op de kolencentrale van NUON en de grote hoeveelheid steenkool die via de Amsterdamse haven wordt verhandeld. Deelnemer Marije van Leeuwen' NUON speelt een spelletje met het klimaat door de kolencentrale aan de Hemweg open te houden. Maar liefst een derde van alle stroom van NUON wordt met de centrale opgewekt. Het wordt tijd dat we de spelregels veranderen en de druk op de ketel zetten. We moeten kolencentrales uitfaseren.' NUON heeft de afgelopen weken de bewaking rond de kolencentrale aanzienlijk verscherpt. De hekken zijn verstevigd en er zijn extra camera's geplaatst. ' Geen Probleem' volgens Ron Boon, van Team Coal Busters. Het speelterrein is groot en onoverzichtelijk, er zijn tal van mogelijkheden, ook voor ludieke acties.

Het doel van Wij Stoppen Steenkool, alle kolencentrales uit in 2020, komt steeds dichterbij. In het energieakkoord is afgesproken dat er vijf oude kolencentrales gesloten worden. De opening van drie nieuwe kolencentrales wordt tegen gehouden door juridische procedures. ' Alleen de kolencentrale van NUON in Amsterdam en die van Essent naast natuurgebied de Biesbosch zijn de dans ontsprongen, aldus Peter Polder van Wij Stoppen Steenkool. Zonder kolencentrales zou de Nederlandse CO2 uitstoot met 30% dalen. Energiebedrijven kiezen er echter voor hun kolencentrales op vol vermogen te laten branden en andere energiecentrales op een laag pitje te zetten omdat steenkool goedkoper is als andere energiebronnen. Ook de stroom van NUON wordt voor ongeveer een derde opgewekt in de kolencentrale in de Amsterdamse haven.

De haven van Amsterdam is ook een van de grootste kolenhavens van Europa. Maar liefst 15 miljoen ton steenkool passeert de haven van Amsterdam. Op weg naar Duitsland of andere buurlanden. Deze steenkool wordt gedolven in landen als Colombia, Zuid Afrika en de VS en zorgt ook daar voor forse schade aan natuur en de gezondheid van mijnarbeiders en omwonenden.

De Climate Games starten op 14 juni om 13.00 uur rond de Nieuwe Hemweg en de Westhavenweg in Amsterdam. Er zijn informatiepunten bij het pontje naar Zaandam en Station Amsterdam Sloterdijk. De teams zullen zich ergens op het speelveld bevinden. Via een speciale Climate Games App wordt live verslag gedaan van hun vorderingen. Ook op @StopSteenkool is de actie real time te volgen.

De feestelijke prijsuitreiking zal 's avonds plaats vinden.

Op www.climategames.nl zijn spelregels, de Climate Games App en fotomateriaal + kaarten van het terrein te vinden.

Climate Games App www.wijstoppensteenkool.nl/report

Climate Games trailer http://vimeo.com/91623536

No comments: