Sunday, June 15, 2014

Climate Games Aftermath

En eindelijk zijn ze nu dan ook allemaal daadwerkelijk op vrije voeten!

- Geslaagde start van meer acties
- video verslag

Wij Stoppen Steenkool kijkt terug op een succesvol verloop van de ClimateGames 2014. Aan het actiespel deden uiteindelijk 15 teams mee.
De Duitse actiegroep Ausgeco2hlt wist het spoor dat gebruikt wordt door goederentreinen vol steenkool met bestemming Duitsland. Andere activisten verstopten zich s'nachts onder een brug in een opblaasboot en wisten ondanks de grote hoeveelheid agenten bovenop de brug de NUON centrale te bereiken. De studentengroep Fossilfree speelde Carbon Bubble volleybal bij de hoofdingang van de kolencentrale van NUON.

Ondanks eerdere beloftes van Team Blauw worden er nog 9 van onze vrienden vast gehouden in Cellencomplex Zuid Oost (Bijlmer, Flierbosdreef ) Het gaat om de 9 winnaars van de ClimateGames van het AusgeCO2hlt team. Dit is wat onze legal support groep er eerder over melde :

Update over de arrestanten.
1 NNer, die vast zat omdat hij over het fietspad zou hebben gelopen en zich niet wilde identificeren zou volgens de politie zo vrij moeten komen.

De acht lockers zitten nog vast. Tot nu toe heeft de advocaat zes van hen gesproken. Drie hebben hun naam gezegd, de overige drie zijn NN. Ze worden allen verdacht van het negeren van een ambtelijk bevel en zijn in verzekering gesteld. Bij de NNers is dit omdat ze zich niet willen identificeren. Er zou gedreigd worden met vreemdelingendetentie, maar voor zover ik begreep zijn ze strijdbaar en standvastig. Waarom de overigen nog vast worden gehouden is onduidelijk. Wellicht wordt gedacht dat zij, als niet-Nederlanders, later moeilijk te bereiken zijn voor eventuele juridische vervolgprocedures. Het gaat echter om EU-burgers, en onze advocaat is van mening dat hier geen onderscheid tussen nationaliteiten gemaakt zou moeten worden. Wellicht willen ze eerst een dagvaarding in elkaar knutselen of proberen ze in het land van herkomst informatie te achterhalen. Dit is echter alleen speculatie, zeker op zondag is het voor onze advocaat moeilijk om erachter te komen wat er nu echt aan de hand is.

Buiten het buro zitten mensen te wachten, je bent welkom om je daarbij aan te sluiten. Het adres is Flierbosdreef 27, Amsterdam Zuidoost.

Voor meer updates , foto's en achtergrond zie op twitter @StopSteenkool of www.wijstoppensteenkool.nl

No comments: