Saturday, February 2, 2013

Zorgwerkers bezetten verpleegtehuis Sarphatihuis Amsterdam

Vandaag, zaterdag 2-2-2013 hebben 70 zorgwerkers en sympathisanten het verpleegtehuis Sarphatihuis in Amsterdam bezet.
De bezetting gaat nog wel enkele uren duren, waarschijnlijk de heel dag, dus wees solidair en ga langs!
adres: Dr. Sarphatihuis Roetersstraat 2 te Amsterdam.

Foto van de bezeting

De bezeting heeft natuurlijk alles te maken met de markt werking in de zorg, zodat de mensen die de zorg nodig hebben te kort komen. En het personeel dat in de zorg werkt steeds grotere werkdruk krijgt en minder loon. Ook word er steeds meer gestunt met flex contracte e.d.
Er zijn wel miljarden voor de SNS bank maar niet voor zorg en goed loon!
Blokkeer uitbuiting!

****
update 13:45
de ingang is nog steeds geblokkeerd.
bezoekers en medewerkers kunnen wel in en uit, alleen leden van management en directie worden resoluut weggestuurd. De directie heeft aangegeven niet in gesprek met eigen werknemers te willen, en zegt de politie om bijstand te hebben gevraagd (dat is ook een soort statement dan).

****
Update 15u
Directie heeft politie opdracht gegeven voor ontruiming. Zorgwerkers en bewoners blokkeren nu met 50 mensen de ingang.

****
Update 15u30
Ontruiming lijkt voorlopig van de baan. Kennelijk durft de politie niet om mensen die hun eigen huis cq werk bezet houden zomaar weg te vegen.

****
Laatste update voor vandaag (17u)
Bezetting schijnt gestopt te zijn, men is nu met veel lawaai naar een naast gelegen verzorgings-huis vertrokken, daar schijnt een deel van de directie van Amsta te zitten (soort van crisis overleg), die hebben nu eens een keer geen leuk weekeinde:)

Vandaag bezetten zorgwerkers van Amsta het Sarphatihuis!

Ze eisen een einde aan de extreme 'flexibilisering' en meer handen aan het bed. Zorgwerkers hebben geen tijd om goede zorg te leveren, hun werk wordt kapot gemaakt. Ouderen zitten soms uren lang in hun eigen ontlasting omdat er niet voldoende mensen zijn om hen te wassen. En áls ze gewassen worden is dat steeds door iemand anders omdat de roosters telkens veranderen. Zorgwerkers moeten soms naamplaatjes vergelijken omdat ze de mensen die ze medicatie toedienen nooit eerder gezien hebben.

Bijna de helft van het personeel van zorginstellingen in Amsterdam bestaat uit stagiaires, leerlingen, mensen met nul-uren-contracten of vrijwilligers. Dit zijn allemaal mensen die ver onder het minimum loon zwaar en belangrijk werk doen, maar vrijwel geen rechten hebben. En die net als het reguliere personeel onder steeds hogere druk moeten werken.

Maar als de helft van het personeel voor bijna niks aan het werk is, waar gaat die bijna 1 miljard euro die de overheid (structureel) beschikbaar heeft gemaakt voor 'meer handen aan het bed' dan heen? Dat geld gaat op aan interim-managers, externe consultants en aan de raad van bestuur van Amsta, die maar liefst 1,2 miljoen euro per jaar voor zichzelf opzij legt.

Er gaat iets goed mis en zeker niet alleen bij Amsta. Overal in Europa en overal in de wereld moeten steeds meer mensen met steeds minder rechten werken voor al maar minder geld, terwijl bazen en politici ons tegen elkaar uit spelen. Tijd om ons te verzetten tegen de schandalige afbraak van onze levens! Want hoe zeer die bazen en politici ons ook nodig hebben, wij kunnen hen missen als kiespijn!

Bezet en blokkeer! Geen doorgang voor de afbraak!
Solidariteit met de zorgwerkers van Amsta!

No comments: