Saturday, February 2, 2013

Francis Kenter over slachoffersmentaliteit.Debat deel 1

tekst van : http://www.deplanteneter.nl/2012/12/110735-een-rauwe-werkelijkheid

Een rauwe werkelijkheid

20 december door Boele Ytsma 

Nederland is in de ban van een moeder en haar zoon. Beiden eten 100% plantaardig en rauw. Het schokt de natie en velen spreken er schande van. Er vallen grote woorden: verwaarlozing, kindermishandeling, ondervoeding. Jeugdzorg grijpt nog deze week in en wil moeder en zoon scheiden. Wat is er aan de hand?

Geschokt

De aanleiding is een film. De spraakmakende documentaire Rauwer, die afgelopen maand in première ging tijdens het IDFA werd deze week vertoond op televisie. Het portretteert moeder Francis Kenter (55) en zoon Tom Watkins (15) en hun bijzondere lifestyle. Niet alleen komt er geen vlees, vis, zuivel of eieren op tafel, al hun plantaardige eten blijft bovendien rauw. Niets wordt gekookt of verwarmd, vers fruit en rauwe groente worden hooguit verwerkt in een blender of sapmachine. Verder blijft alles onbewerkt. Francis en Tom eten zoals de natuur het hen geeft.

Dat is nogal anders dan we gewend zijn. Wij eten in onze tijd meer vlees, melk, kaas en eieren dan ooit tevoren. Hamburgerketens doen het goed in ons land. Bovendien zijn wij opgegroeid met brood, pap, gekookte piepers met jus en bloemkool met een sausje. Op het dagelijkse appeltje of mandarijntje na, eet de gemiddelde Nederlander bijna niks rauw of onbewerkt. Het menu van Francis en Tom schokt ons.

Goede reden

Toch zijn zij niet de enigen. Naast de 750.000 vegetariërs die Nederland telt, is er een groeiende groep planteneters: mensen die uitsluitend plantaardig leven. En een groeiend deel daarvan besluit steeds vaker rauw te eten. In de Verenigde Staten is de raw food-beweging groot en tal van celebrities verbinden zich daaraan. Demi Moore is 'raw vegan', net als Venus Williams.

En ze zeggen er goede redenen voor te hebben. Hoewel gevestigde artsen en diëtisten er niks van moeten weten, lijkt er steeds meer wetenschappelijk bewijs te zijn dat een dergelijke levenswijze veel van onze welvaartziekten kan voorkomen of zelfs geneest. Planteneters en rawfoodists zijn vaak gezonder, slanker en energieker dan de meeste mensen. Dat valt op.

Rapen gaar

Waarom is Nederland dan zo geschokt? Wel, er is meer aan de hand. Moeder Francis geeft haar zoon Tom dit rauwe eten al meer dan 10 jaar. En daar komen de vragen: kán dat? Kun je een kind gezond laten opgroeien zonder vlees en melk? Komt die jongen niets te kort? Het 'gezonde verstand' zegt: dat kan toch nooit gezond zijn? En dus wordt er een kinderarts geraadpleegd. En wat blijkt: Tom is te klein! Nu zijn de rapen gaar.

Ondervoed

Een kinderarts in witte jas, stethoscoop om de nek en met ongezonde, donkere kringen rond haar ogen, verklaart ernstig dat het dieet van Tom in tal van voedingsstoffen tekort schiet. Te weinig energie, te weinig eiwitten, calcium en vetten, praat zij haar lesboeken na. "Dat kan hele ernstige gevolgen hebben voor je groei en ontwikkeling", zegt de kinderarts. En ja, Tom is te kort. "Zijn groeicurve is te vergelijken met een kind dat ernstig ondervoed in Afrika woont".

Andere afwijkingen dan zijn lengte zijn er kennelijk bij Tom niet gevonden. Ze zouden anders zeker gemeld zijn. Nee, deze gezonde en energieke knul is te klein en kan wel tot 12 cm inleveren op zijn uiteindelijke, mogelijke lengte. En daarom vergelijken we hem met een ondervoed kind uit Afrika. Wie goed luistert hoort dat de arts niet zegt dat Tom ondervoed is – nee, hij heeft de lengte van een ondervoed kind. Maar dat hebben alle Aziatische kinderen ook en die zijn echt niet allemaal ondervoed...

Kinderbescherming, Jeugdzorg en Meldpunt Kindermishandeling gaan met het woord aan de haal: 'Tom is ondervoed', zeggen zij, 'de kinderarts heeft het zelf gezegd'. Er vallen grote woorden. Moeder Francis mishandelt en verwaarloost haar zoon met dit schamele dieet. De conclusie is helder: moeder is een misdadiger en wordt voor de rechter gedaagd. Francis staat in de beklaagdenbank.

Beklaagdenbank

Nu valt er inderdaad heel wat af te dingen op de keuzes die Francis maakt. Ze heeft de felheid van een fanaticus en lijkt elke proportie uit het oog verloren te zijn. Haar uitspraken zijn ongenuanceerd en stuiten tegen de borst. Haar omgang met Tom riekt soms naar manipulatie. Francis wekt geen sympathie. Ook niet bij mij. Maar eerlijk is eerlijk: niet sympathiek zijn en ongenuanceerde uitspraken doen is geen misdaad.

Toch staat ze in de beklaagdenbank. De aanleiding is het besluit van Francis om Tom van school te halen en hem thuisonderwijs te geven. Tom zou op school teveel gepest worden met zijn lifestyle (lijkt me, gezien de heftigheid van dit debat, niet bepaald ondenkbaar!) en bovendien teveel in verleiding komen anders te eten. Een diep wantrouwen in het Nederlandse onderwijs lijkt er bovendien achter te liggen.

Is dat wijs? Nederland weet het zeker: nee, het is misdadig! Er wordt in alle toonaarden schande van gesproken. Tom zou opgroeien in totaal emotioneel isolement met alle ernstige gevolgen van dien. Tom maakt weliswaar niet de indruk  een wereldvreemde, mensenschuwe jongen te zijn, maar dat verandert niets aan het oordeel. Vaders en moeders die zelf waarschijnlijk nauwelijks tijd vinden om het huiswerk van hun eigen kinderen te overhoren, spreken schande van een moeder die elke dag vele uren in het onderwijs van haar zoon steekt. Het stuit mij tegen de borst.

Intussen denk ik dat het van wijsheid zou getuigen als Francis bereid zou zijn mee te denken met een oplossing. Tom is gehouden aan de wet en de wet schrijft hem voor naar school te gaan. Ik hoop dat de strijdende partijen een aanvaardbaar compromis vinden. Eén ding is duidelijk: het voornemen van Jeugdzorg om Tom uit huis te plaatsen is zeker niet in het belang van Tom zelf.

Grote culturen

Terug naar het dieet van deze twee pioniers. Is het werkelijk zo ongezond en ontoereikend als de ongezond ogende kinderarts wil doen geloven? Natuurlijk weet ik niet wat Francis dagelijks op tafel zet. Zij lijkt te mager. De vraag is of ze allebei wel genoeg eten. Dat gebeurt vaker bij (rauwe) planteneters, dat ze te weinig calorieen eten. Dat hoeft niet, plantaardig en ook rauw eten kan voldoende energie bieden. 

De keuze voor een 100% plantaardige lifestyle is veel minder vreemd dan we denken. Bijna alle grote culturen aten eeuwenlang voor 90 tot 95% plantaardig. Plantaardig voedsel was de basis: rijst, graan, aardappelen, bonen, maïs. Daarnaast groente, fruit, noten en zaden. Vlees, vis en zuivel was overlevingsvoedsel. Of  het sierde de tafel van de rijken – meestal niet de gezondste mensen. De hoeveelheid dierlijke eiwitten die we tegenwoordig consumeren, is historisch nieuw. En de gevolgen blijven dan ook niet uit: veel mensen sterven aan welvaartsziekten.

Vitaal en sterk

Wie plantaardig gaat eten (al of niet rauw) merkt onmiddellijk het verschil. Overgewicht verdwijnt, bloeddruk en cholesterol normaliseren, ontstekingen nemen af en tal van klachten en kwalen verdwijnen. Mensen voelen zich weer vitaler en hebben de energie die ze zich van hun jeugd herinneren. Wie geheel of gedeeltelijk rauw gaat eten zal deze effecten vaak nog sneller merken.

Nederland is in de ban van een moeder en haar zoon. Beiden eten 100% plantaardig en rauw. Het schokt de natie en velen spreken er schande van. Er vallen grote Tal van sporters doen extreme dingen op een plantaardig dieet. De wereldberoemde ultraloper en planteneter Scott Jureck won de ene ultramarathon na de andere. En we hebben het dan over wedstrijden van 160 kilometer of meer! Michael Arnstein doet hetzelfde op uitsluitend vers fruit en rauwe groente – het dieet van Francis en Tom. Deze atleten lijken, gezien hun prestaties, niks tekort te komen.

Lifestyle van de toekomst

Persoonlijk denk ik dat het plantaardige dieet (deels of helemaal rauw) de lifestyle van de toekomst zal zijn. Niet alleen maakt het mensen slank, vitaal en energiek, maar het is bovendien het beste wat je onze planeet kunt gunnen. De planteneter maakt zich niet meer schuldig aan dierenleed. De planteneter heeft een substantieel kleinere voetafdruk in termen van CO2-uitstoot. De planteneter verbruikt minder grond en minder water – er kunnen tot wel 10 keer zoveel mensen gevoed worden met plantaardig voedsel. Inderdaad, de plantaardige lifestyle heeft de toekomst! 

Het lachen voorbij

Het verhaal van Tom raakt ons. Nu bultrug Johannes dood is, kunnen we ons met z'n allen bekommeren om het lot van Tom en ons boos maken over zijn moeder. 'Tom, het slachtoffer van een fanatieke, geesteszieke moeder die hem slablaadjes laat kauwen?' Ik doe er niet aan mee.

Ik hoop dat mensen eens écht willen kijken. Voorbij alle vooroordelen en primaire angsten. Ja, het is vreemd en in onze ogen extreem wat deze twee doen (en met hen nog duizenden anderen!). Maar laten we vooral kijken. Is Francis Kenter ongezond? Is Tom Watkins ondervoed? Is hier werkelijk sprake van verwaarlozing en mishandeling? Of zijn hier twee pioniers die met vallen en opstaan (ja, ze maken domme fouten), op hun eigen weerbarstige (en soms onsympathieke) manier de lifestyle van de toekomst ontdekken?

Hoe zei Ghandi het ook al weer? "Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je". Kennelijk hebben we het negeren en lachen al gehad. Francis en Tom voeren de strijd. De overwinning is dichtbij. 

P.S. 1: Wil je meer weten over de plantaardige lifestyle? Vraag dan GRATIS en vrijblijvend de 7-daagse Basiscursus Planteneten aan!

P.S. 2: Kijk hier naar mijn videobespreking van de documentaire Rauwer!

No comments: