Thursday, October 17, 2013

[Parkstad - Zuid-Limburg] Red de natuur, stop de buitenring! Vliegende barricades en protestmars!

NOOT: zie onderaan voor actie zaterdag 19 oktober.

Een vierbaans autoweg zou niks dan voordelen moeten hebben voor het zuidelijk gelegen Parkstad. Het plan levert tijdelijk werk op, en zorgt voor een betere doorstroom van het verkeer. Klinkt goed, toch? Even niet vergeten dat hiervoor de natuur moet wijken. Zodanig, dat omliggende buurten en organisaties in actie komen.

Al in 2009 is ''Stichting Stop de Buitenring'' opgericht. Deze stichting brengt, samen met tal van andere initiatieven, de nadelen van de Buitenring aan de man. Alle bezwaren en protesten ten spijt lijkt de overheid plat over haar burgers heen te walsen en het 6 kilometer lange traject aan te leggen. Het is overigens nog steeds niet zeker dat dit ooit in gebruik genomen zal worden; crisis? wat nou crisis?

Dat het kostenplaatje al genoeg is om in actie te komen is meer dan logisch, maar ook de natuur krijgt een flinke klap. Bomen zullen moeten wijken, dassen moeten worden verjaagd en velden uiteindelijk vervangen door asfalt. De laatste bijeenkomst trok meer dan 120 deelnemers, en via daar is er een alarmketen opgezet. Zodra de eerste boom gekapt zal worden zal iedereen opgeroepen worden via telefoon, sms en e-mail om zo snel mogelijk naar de plek des onheils te komen en de kap te verhinderen. Door middel van deze ''vliegende barricade'' moet een keten rond de bomen gevormd kunnen worden. Er was een goede hoop dat er, in samenwerking met GroenFront!, een bezetting van de bomen kon plaats vinden. Helaas moet hier van worden afgezien vanwege een gebrek aan ervaring van de lokale bewoners en omdat GroenFront! (aldus Dagblad de Limburger) andere prioriteiten heeft momenteel.

De bomen die moeten wijken zullen behangen worden met posters met daarop de verantwoordelijken voor de kap. Dit maand nog zullen tal van (inmiddels lege) woningen al tegen de grond gaan voor dit project. Als eerste in Hoensbroek (Hommerterweg), vervolgens Brunssum (Allee), en opstallen van een volkstuinencomplex aan de Kattekoelenvijver in Brunssum. Daarna zal er nog meer gesloopt worden.

Komende zaterdag zal er wederom een protest plaats vinden; kom om 11.00 naar de parkeerplaats van ''Het Bentjen''; Henri Dunantstraat 1-357, Brunssum Noord. Er zal een protestmars plaats vinden onder de kop ''van groen naar zwart''. Haal die groen/zwarte vlaggen en spandoeken onder het stof vandaan en kom massaal!

Meer info op:
www.stopdebuitenring.nl
www.buitenringnee.nl
www.buitenring.net

Blijf op de hoogte!
Mail dat je op de hoogte wil blijven naar: info@stopdebuitenring.nl
Of vul het formulier in op: http://www.stopdebuitenring.nl/page5.htm

No comments: