Saturday, January 19, 2013

Zwart behang: Solidariteit met Villa Amalias en alle bedreigde anarchistische ruimtes

Er is een nieuw Zwart Behang uit, de anarchistische muurkrant. Gaat heen en plak!

De pdf vind je onderaan deze post. Op te halen in de Bollox, eerste schinkelstraat 14-16 Amsterdam. Of op de boekenbeurs in Utrecht morgen!


De tekst van de poster:

Solidariteit met het verzet,
solidariteit met Villa Amalias en alle bedreigde anarchistische ruimtes

In Griekenland is de economische en sociale situatie in de afgelopen jaren geƫxplodeerd. De economie stortte in, met als belangrijkste resultaat een heel zwaar leven voor de inwoners van Griekenland, omdat mensen uit hun huis worden getrapt, hun elektriciteit wordt afgesloten en ze hun rotbaantjes verliezen. De Europese economische krachten bemoeien zich met het land, ze eisen alles van de mensen- maar de leningen gaan voornamelijk naar de banken en naar controle en repressie door de staat.

Het geld dat gespendeerd wordt aan duizenden nieuwe politieagenten en 'veiligheidsmaatregelen', is alleen in het belang van een verschrikkelijk systeem en de rijken. In Griekenland zijn er veel mensen die zich verzetten, om hun levens en waardigheid op te eisen. Zoals in de kraakpanden, vrije ruimtes waar mensen zichzelf organiseren, onafhankelijk van leningen en controle. De staat kan dat niet accepteren, omdat het de dreiging voor hun positie die hiervan uitgaat begrijpt.

Het is bijvoorbeeld normaal voor krakers om volkskeukens (gratis eten op straat) te organiseren. Dit concept werd in 2011 nagedaan door buurtcollectieven, maar werd snel verboden door de staat. Daklozen besloten het idee van kraken over te nemen, om maar een dak boven hun hoofd te krijgen- maar ze werden al snel ontruimd omdat de staat geen concurrentie duldt. In de laatste jaren zijn er tientallen mensen doodgegaan op straat door de kou.

Nu is de staat begonnen met het ontruimen van anarchistische sociale ruimtes, de kraakpanden waar we het eerder al over hadden. De politie heeft verklaard 40 van deze gekraakte ruimtes te willen ontruimen in de komende maanden. Het is een duidelijke, strategische beslissing van de politie, omdat het op deze manier heel moeilijk is om de projecten van de panden voort te zetten, nu ze bezig moeten zijn met het verdedigen van hun sociale ruimtes en juridische consequenties tegemoet zien.

Het is ook een strategische beslissing omdat de eerste ontruimde kraakpanden op de grens liggen tussen fascistische en antifascistische buurten. De fascistische partij Gouden Dageraad is enorm gegroeid in de afgelopen jaren, omdat de staat de immigranten de schuld geeft van de problemen van het land. Dit leidt tot confrontaties op straat, waar de fascisten geholpen worden door de politie. De kraakpanden zorgden voor een fysieke bescherming tegen de pogroms, mishandelingen en steekpartijen door de neonazi's van de Gouden Dageraad.

We voelen ons verbonden met de mensen in de straten van Griekenland, Europa en de hele wijde wereld. Omdat we moeten vechten tegen onze bazen om vrij te kunnen zijn- omdat hoe meer ze ons collectieve bewustzijn proberen te breken, des te harder het nodig is voor individuen om samen te komen tegen de economische en repressieve krachten. Solidariteit en actie!

File: zwartbehangnr4-1.pdf

No comments: