Sunday, October 14, 2012

Zwolle kraakt!

ZWOLLE – Ze zaten verlegen om woonruimte, en zo besloot een groepje jonge mensen uit Zwolle een leegstaand pand van de gemeente Zwolle aan de Harm Smeengekade te gaan bewonen. Dat gebeurde zondagochtend. De politie werd aangeroepen om de kraak officieel te bevestigen. Ze stond toe, onder voorwaarde van huisvrede, dat de krakers bleven.

De bewoners benadrukken dat ze niet zijn gekomen om herrie te schoppen of om mensen dwars te zitten. "We willen graag op goede voet staan met onze buren. Wat ons betreft wordt dit een rustig woonhuis, en heeft niemand last van ons. We staan open voor gesprek over de noodzaak."

Dat er een tekort is aan goedkopere kleinere sociale huurwoningen, blijkt wel uit het feit dat tijdelijk verhuurde sloopwoningen zoals aan de Bachlaan in Holtenbroek intensief worden bewoond. De urgentie is hoog, dergelijke oplossingen als huren in het kader van de leegstandswet zijn populair. Bij woningcorporatie SWZ is een maandenlange wachtlijst voor tijdelijke woonruimte. Ook de SP in Zwolle heeft zich hier onlangs nog over uitgesproken: "Potentiele startende huurders krijgen geen enkele kans op de woningmarkt."

No comments: