Friday, September 14, 2012

Stop Shell, bescherm de Noordpool Greenpeace sluit tankstations Shell


Stop Shell, bescherm de Noordpool
Nieuwsartikel - 14 september, 2012
Ondanks massale protesten is Shell afgelopen zondag tóch begonnen met proefboren in het kwetsbare Noordpoolgebied. Dit mogen we niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom sluiten actievoerders van Greenpeace Nederland op dit moment zo veel mogelijk tankstations van Shell door het hele land. Op de pompen plakken ze een sticker die uitlegt waarom Shell de Noordpool met rust moet laten.

UPDATE 12:00 - De actie bij het Shell-station op de A2 bij Breukelen is inmiddels beëindigd. Het station is weer operationeel. Dit geldt inmiddels ook weer voor een groot deel van de andere stations in het land. Er zijn enkele actievoerders gearresteerd. Greenpeace breidt de actie niet verder uit: Er zullen dus geen tankstations meer worden stilgelegd.

UPDATE 10:00 - Vanochtend zijn er in totaal wel 72 (!) Shell tankstations gesloten door Greenpeace. Daarnaast is het totaal aantal mensen dat zich heeft uitgesproken tegen Shell ondertussen boven de 100.000 uitgekomen, teken ook op stopshell.nl.

UPDATE 07:30 - Er zijn op dit moment 68 tankstations van Shell gesloten, enkele Greenpeace actievoerders zijn opgepakt.


Gesloten tankstations Shell weergeven op een grotere kaart 

De boringen worden op dit moment gehinderd door een enorme ijsberg van bijna 20 bij 50 kilometer groot die voorbij drijft. 'Dit laat zien hoe onvoorspelbaar en gevaarlijk de omstandigheden in deze regio zijn', zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie. 'De gevolgen van een olielek zullen dan ook catastrofaal zijn. Als we nu inzetten op een schone energievoorziening, zijn deze olieboringen niet nodig. Dat Shell desondanks de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie, is volstrekt onverantwoord.'

Om tanken onmogelijk te maken, worden de vulpistolen aan de pompen vastgemaakt. Schipper staat zelf bij een tankstation aan de A2 bij Breukelen, dat zojuist door 20 actievoerders is stilgelegd. Aan het pompstation hangt een groot spandoek met de tekst 'Bescherm de Noordpool'. Tussen de pompen lopen actievoerders die flyers uitdelen aan automobilisten. Onder de actievoerders is ook een levensechte ijsbeer. 

Greenpeace legt alleen de verkoop van benzine en diesel stil. 'De tankstations en olie zijn eigendom van Shell', legt Schipper uit. 'De winkels op de tankstations zijn gewoon open, want we willen de franchiseondernemers ontzien. Automobilisten kunnen dus gewoon een kop koffie drinken of een ontbijtje halen. In de nabije omgeving zijn voldoende alternatieven voor benzine voorhanden.'

Wereldwijd hebben al meer dan 1,8 miljoen mensen zich uitgesproken voor bescherming van de Noordpool, onder wie beroemdheden als Paul MacCartney, Penelope Cruz en Jude Law. In Nederland kun je via stopshell.nl nog altijd je stem laten horen.

No comments: