Wednesday, August 25, 2010
Monsanto Blockade. Seed the Truth. part two.
Monsanto Blockade . "Seed the Truth" - video
Pass it further. Now is the moment!
This is solidarity action. The solidarity is stronger when it is seen by as many people as possible.So...Please use it ! Pass this info to everybody who could be interested !!!
Feel free to embed,link it,send it,screen it etc. Use it=don't loose it. Reclaim the media with us !
... So get inspired.
TO BE CONTINUED ...
Maandag 17 mei heeft de actiegroep Verdelg Monsanto met succes de Monsanto-vestiging in Bergschenhoek met een blokkade stilgelegd. De directie van het voormalige De Ruiter Seeds stuurde alle 350 werknemers naar huis toen bleek dat ze het terrein niet op konden. Om persaandacht te voorkomen wilde de Europese directie van Monsanto niet dat de politie de aan het hek geketende actievoerders verwijderde. Om half drie was duidelijk dat de vestiging de rest van de dag gesloten zou blijven en zijn de actievoerders uit eigen beweging vertrokken, overigens zonder de door hen aangebrachte sloten te verwijderen. Hieronder wat een toevallige reporter zoal opving.
Werknemers
Vanaf 6 uur 's ochtends begonnen tientallen werknemers te arriveren. Ze werden door de actievoerders onthaald met koffie en een toelichting. Er bleek veel sympatie te zijn voor de actie. Veel medewerkers zijn niet blij met de overname van hun bedrijf. Een van de medewerkers zei: “Eindelijk, waar waren jullie!? Ik had jullie 1,5 jaar geleden al verwacht!” Ten tijde van de overname in 2008 hebben de meeste medewerkers zich goed verdiept in Monsanto. Een aanzienlijk aantal mensen heeft daarop een andere baan gezocht, waaronder veel plantveredelaars. Sommige medewerkers waren minder positief, vooral omdat ze gewoon aan het werk wilden. Veel werknemers hebben nog steeds een sterke band met wat eens een familiebedrijf was. Ook namen veel medewerkers de overname voor lief, simpelweg omdat het moeilijk is om ander werk te vinden.
Toenemende concurrentie en monopolisering
Met de verkoop van het zaadveredelingsbedrijf is de familie De Ruiter flink binnengelopen. De overname vond plaats onder druk van internationale concurrentie op het gebied van veredelingstechnieken en kennis. Mega-bedrijven als Monsanto hebben een grote schat aan informatie in handen, waar kleinere zaadbedrijven niet bijkunnen. Grote veredelingsbedrijven hebben veel kennis in huis om de genenstructuur van planten te interpreteren (merker-technologie), welke ze niet met kleinere bedrijven delen. Rijkdom aan kennis vertaalt zich in kapitaal en macht. Kleinere bedrijven worden weggeconcurreerd of opgekocht, wat leidt tot een ware oligopolie. Een klein aantal grote spelers beheerst nu de zadenmarkt.
Innovatie door het afkijken bij de concurrent nog mogelijk in de toekomst?
Een van de belangrijkste activiteiten in de Monsanto-vestiging in Bergschenhhoek is volgens werknemers het opkweken en analyseren van zaaigoed van concurrerende bedrijven. Als alle groentezaden gepatenteerd zouden worden op de manier waarop Monsanto dat wil, zal dit onmogelijk of zeer kostbaar worden. Het is de vraag of kleinere bedrijven zich zouden kunnen veroorloven om hun gewassen te patenteren aangezien dit een zeer kostbaar proces is. Kleinere zaadbedrijven kunnen dus moeilijker de door hen ontwikkelde gewassen afschermen dan grote bedrijven. Invoering van patentering van conventionele gewassen maakt het makkelijker voor de grote bedrijven om de kleinere uit de markt te drukken.
Het voormalige De Ruiter Seeds als distributiebedrijf voor genetisch gemanipuleerde gewassen?
In de geblokkeerde vestiging worden, net als twee jaar geleden, groentegewassen op klassieke wijze en met behulp van moleculaire merkers veredeld. Wat mensen zich niet realieren, ook veel medewerkers niet, is dat wanneer er in de nabije toekomst genetisch gemanipuleerde groenten worden toegelaten in Europese landbouw of voedsel, of wanneer patenten worden toegekend aan conventionele gewassen, deze ook via de gisteren geblokkeerde vestiging in Bergschenhoek gedistribueerd zullen worden. De Ruiter Seeds is niet meer, het is sinds 2 jaar een instrument voor de uitbouwing van Monsanto's voedselmonopolie.
Communicatiestrategie van Monsanto: geen negatieve publiciteit
De landelijke pers heeft het jammerlijk af laten weten in de verslaglegging van deze blokkade. Slechts de internetversie van Trouw heeft hierover een stuk geplaatst. De geperkte berichtgeving wekt de indruk dat de actie niet interessant genoeg gevonden wordt vanwege het uitblijven van politieoptreden en het vreedzame karakter van de blokkade. Hiermee helpt de pers Monsanto's communicatiestrategie, welke erop is gericht om elke negatieve berichtgeving te vermijden. Monsanto diende geen aanklacht in tegen de actievoerders, waardoor er geen arrestaties vielen. Vervolgens vond de pers de blokkade niet nieuwswaardig genoeg. Doordat de pers alleen geinteresseerd is in sensationele verhalen kan Monsanto blijven opereren zonder zich publiekelijk te hoeven reageren op de argumenten van critici.
Deze strategie is al langer bekend van Monsanto. Hetzelfde gebeurt doordat Monsanto nooit op komt dagen wanneer ze wordt uitgenodigd voor debatten als ze daar milieuclubs of andere politiek tegenstanders verwachten die zullen beginnen over de schadelijkheid van chemische landbouw en genetische manipulatie voor gezondheid en milieu. Vandaar ook tijdens de blokkade in Bergschenhoek weer het 'geen commentaar' van de directie op alle kritische vragen.
Blijkbaar is het voor de media niet interessant genoeg dat het bedrijf een dag lang sluit en 350 medewerkers naar huis stuurt. De media willen niet oppikken dat het een strategie is van biotechbedrijven publieke confrontaties te mijden omdat ze de argumenten over de schadelijkheid van hun praktijken en producten niet kunnen weerleggen.
Opbloeiende beweging tegen Monsanto
Een van de medewerkers liet weten afgelopen weekend een storingsmelding in een van de kweektunnels achter op het terrein te hebben gehad. Toen hij ging kijken trof hij 1600 vroegtijdig geoogste komkommerplanten aan. Men is bang dat dergelijke acties vaker zullen voorkomen. Afgelopen 2 jaar werden ook op verschillende plaatsen in Nederland proefvelden met RoundupReady gentechmais van Monsanto vernield.
In Madrid voerde de internationale boerenbeweging Via Campesina gisteren ook actie bij de plaatselijke Monsanto-vestiging, bij wijze van aftrap van de week voor Sociale Strijd. Ze hingen een spandoek op en deelden flyers uit bij een lezing voor Monsanto-medewerkers. In de flyer legden ze uit hoeveel schade Monsanto toebrengt aan plattelandsgemeenschappen in -met name- ontwikkelingslanden en dat Via Campesina een nieuw landbouwmodel voor ogen heeft dat voorziet in regionale voedselsoevereiniteit waarin geen rol is weggelegd voor multinationals als Monsanto. Op de website http://lasojamata.iskra.net is bijvoorbeeld veel te vinden over de schadelijke effecten van gentechsoja op de kleine boeren en hun gezondheid in Zuid-Amerika. Zie verder op
http://www.centrodemedios.org/Comienza-la-Semana-de-Lucha-Social,97.html.
Etykiety:
Climate Justice Action,
eko,
Groen Front,
No GMO,
Spirit Of Squatters,
vegetarianism
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment