Tuesday, November 3, 2009

Landelijke kraakactiedagen - Persbericht overview & link's

Afgelopen weekend waren de landelijke kraakactiedagen, een weekend lang actie rondom het kraken! Er is een oproep gedaan aan iedere stad, dorp, kraakgroep of pand om tijdens de landelijke kraakactiedagen actie te ondernemen. Kraak dat pand wat al jaren staat te verkrotten, start een nieuwe ontmoetingsplek of pak die speculant aan. Kortom; gebruik je fantasie en kom in actie tijdens de kraakactiedagen.

De score:

Woensdagnacht:

Donderdag:
  • Breda opent op ludieke wijze een loket ?Woningnood? bij stadhuis.
  • Kanaalstraat 103 wordt helaas weer verlaten
  • Pand gekraakt in Leeuwarden
Vrijdag: Zaterdag: Zondag:
- P E R S B E R I C H T -

Krakers kraken éénentwintig panden

1 november 2009 - Het afgelopen weekend zijn er in het hele land tientallen panden gekraakt. Ook hebben diverse kraakpanden hun deuren opengezet, waren er een aantal andere acties en zijn er een viertal solidariteitsacties geweest in het buitenland. Dit alles stond in het teken van de "Landelijke Kraakactiedagen", een weekend vol acties rond het kraken. Hiermee willen krakers uit het hele land duidelijk maken hoe zij denken over het kraakverbod. "De Tweede Kamer mag dan wel ingestemd hebben met een kraakverbod, dit betekent niet dat wij zullen stoppen met kraken," aldus kraker Judith. "Zolang er nog woningnood is, zolang er nog leegstand is, zal kraken doorgaan. En daar heeft een kraakverbod totaal geen invloed op."

Tijdens het actieweekend zijn er 21 panden gekraakt in het hele land. Zo is er in Den Bosch een pand gekraakt wat al vijftien jaar leeg stond. In Amsterdam heeft het studenten kraakspreekuur vier panden gekraakt, om woonruimte te creëren voor studenten. In Groningen is een enorm groot pand gekraakt waar de krakers woon, werk en atelierruimte willen realiseren. Ook in Wageningen werd een pand gekraakt. De nieuwe bewoners werden daar echter geconfronteerd met een eigenaar die na de kraak op grove wijze het dak sloopte. Verdere sloop is tegengehouden, en de krakers wonen er nog steeds. Daarnaast zijn er in Utrecht, Nieuwegein, Breda, Emmen, Eindhoven, Nijmegen, Zaandam, Etten-Leur, Zeist en Deventer panden gekraakt.

Ook vonden er nog diverse andere acties plaats. Zo openden krakers in Breda op ludieke wijze een loket "woningnood" bij het gemeentehuis. In Etten-Leur voerden krakers actie bij het gemeentehuis. Daarnaast zijn er in Estland, Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk solidariteitsacties geweest. Met demonstraties bij de Nederlandse consulaten uitten activisten uit die landen hun steun aan de krakers die in Nederland geconfronteerd worden met een kraakverbod.

Het actieweekend is een vervolg op eerdere acties van de krakers. Zo zijn er eerder al spandoeken opgehangen in het hele land, hebben krakers symbolisch een tentenkamp opgeslagen op het Plein bij de Tweede Kamer, en trok er vorig weekend een stoet van duizenden krakers en sympathisanten door de binnenstad van Utrecht. Hoewel de Tweede Kamer al heeft ingestemd met het kraakverbod, is dat geen reden voor de krakers om te stoppen met actievoeren. "Het blijft nodig om je stem te laten horen, of dat nou is door te demonstreren of door directe actie. Blijkbaar heeft de regering nog steeds niet door dat een kraakverbod absoluut onwenselijk en onnodig is," aldus kraker Judith.

No comments: