Sunday, April 26, 2009

Geveltuinendag filmpje van gisteractie


16e geveltuinendag De Pijp
Misschien hebt u ze aan het werk gezien, de stratenmakers, die afgelopen weken bijna vijftig nieuwe geveltuinen in de buurt hebben aangelegd. Een mooi resultaat dat we vieren op zondag 26 april met een (alweer voor de zestiende keer) gezellige, groene en dit jaar extra duurzame geveltuinendag.
Ook dit jaar ligt er weer een grote berg tuinaarde om de nieuwe nog lege geveltuinen mee te vullen. De groenmarkt is weer present en zijn er activiteiten voor kinderen.

De vrijwilligers van het Natuur-en Milieuteam werken enthousiast mee aan een groen en duurzaam Oud-Zuid. Met bakfietsen brengen ze de tuinaarde naar de nieuwe geveltuinen (dus geen CO2 uitstoot) waar de tuineigenaar het zand zelf al heeft uitgeschept. Zij helpen ook met het kiezen van planten die voor een tuin geschikt zijn en verkopen op de markt diverse plantenpakketten voor een goed doel.

Die plantenpakketten, met negen (vaste) zon of schaduwplanten kunt u voor een klein bedrag kopen. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel: de bouw van een buurthuis in het dorpje Asigron in het binnenland van Suriname. Daarnaast worden er ook nog balkonplanten- en vlinderpakketten en losse kruidenplantjes verkocht.

Op de groene informatiemarkt vindt u informatie over tuinpompen, regentonnen, verticaal tuinieren en ‘vergeten’ groenten, zoals de aardpeer. Ecologische kwekerij Het Kalkrijk verkoopt er allerlei inheemse planten en de Bloemenboot √©√©njarig en ander plantgoed. Het IVN, de Huurdersvereniging de Pijp, het Wijksteunpunt Wonen, de werkgroep Open Tuinendag en ook boekhandel Jimmink staan er met een kraampje. Ook het natuur- en milieuteam De Pijp is aanwezig met informatie over allerlei activiteiten zoals het mussenactieplan, de watertuinen en bomenridders.

Kinderactiviteiten
Kinderen kunnen zelf een mussen t-shirt beschilderen, geschminkt worden, pony rijden of knuffelen met konijnen. Dat laatste dankzij de inzet van vrijwilligers van de Kinderboerderij.

Demonstratie
Hovenier Toos Tuin laat u zien hoe u het beste een geveltuin kunt aanleggen. Hoe krijg ik de juiste grond, wat is de beste plek voor een plant en hoe houdt u die gezond. Eigenlijk dus een mini-cursusje, ’s morgens een keertje en ’s middags nog eens, voor wie het nog een keer over wil doen.

And answer for some comentar in indymedia

Als je er bij bent/was dan.... Pijpse kraker - 27.04.2009 20:55

Lekker gemakkelijk om van achter je toetsenbord commentaar te leveren op iets waar je niks van af weet.
Geveltuinendag heeft niks met de yup te maken, die zie je op zo'n dag dan ook niet rondlopen op de groenmarkt, of die zie je op zo'n dan ook geen tuinen aanleggen, omdat ze dat niet moeten, daar krijgen ze vieze vingers van.
Het zijn de gewone Amsterdamse Pijpbewoners, en ja daar zitten een paar nieuwkomens bij, die hun eigen huisje gezamelijk met andere bewoners op willen fleuren. Met een actiemiddel dat al jaren lang in de Pijp bestaat (+/- 13 jaar nu)en oorspronkelijk een Guerilla Gardening actie was. Net zoals SWOMP 4, dat ook een grote guerilla gardening van oorspring is. Een actie voor en door buurtbewoners. En in een tijd waar de klimaatcrisis steeds groter wordt, we minder beton en auto's willen maar bijv meer groen en vertikale groentetuinen, heeft zo'n actiedag een extra demensie.
Omdat er steeds meer yuppen in de Pijp komen wonen, die we liever kwijt dan rijk zijn, moeten we dan stoppen met zaken organiseren in de Pijp? Moeten we de Pijp dan maar enkel het speelveld van de yup laten zijn? De yup is namelijk diegene die de geveltuin vernielt, bepist, onderkotst etc. Laten we dus vooral gaan doen wat zij al doen, dan zijn we pas autonoom.
Of is het allemaal niet revolutionair genoeg en moeten we allen met bivaks op, in het zwart gekleed zoveel mogelijk panden kraken, zodat we in onze eigen holen ons kunnen verstoppen voor die boze buitenwereld?
O ja, en waarom in het zwart, al die autonome nationalisten (nazi's) hebben die kleur ook al gejat. In de lijn van de redenering boven zouden we dus de zwarte kleur ook maar overboord moeten gooien want anderen doen er nu wat mee. Laten we allen in het pimpelpaars gaan.

Vechten tegen de staat doe je op meer manieren, de staat betaald hoe dan ook, figuurlijk en letterlijk. Maar je vecht niet tegen buurtbewoners!!

No comments: