Monday, March 16, 2009

Op zondag 22 maart 2009"Dag tegen Racisme" in De Melkweg in Amsterdam


Op zondag 22 maart 2009 organiseert de stichting Nederland Bekent Kleur de "Dag tegen Racisme" in De Melkweg in Amsterdam. De bijeenkomst staat in het kader van de jaarlijkse internationale dag tegen racisme van de Verenigde Naties (21 maart). Van 14 uur tot 18 uur zijn er debatten, optredens en films in de zalen van De Melkweg aan het Leidseplein. De zaal gaat open om 13.30 uur. De bijeenkomst in de Melkweg is een onderdeel van een Europese actieweek in het kader van de VN-dag die ook in 42 andere Europese landen plaatsvindt.

Klik hier om per email te reserveren*


De Melkweg in Amsterdam

Debatten
Er wordt 22 maart gedebateerd over de beeldvorming over minderheden in Nederlanders met ondermeer journalist Francisco van Jole (columinst De Leugen Regeert en website 2525.com), Edwin Huizing (directeur Vluchtelingenwerk Nederland), Mohamed Rabbae (Oud-Kamerlid Groenlinks en initiatiefnemer Een Land Een Samenleving) en Ahmed Marcouch (Stadsdeelvoorzitter Slotervaart, PvdA).

Verder is er een debat met de titel "racisme: mening of misdrijf?" met ondermeer professor Theo de Roos (hoogleraar strafrecht), Malou van Hintum (columnist De Volkskrant), advocaat Els Lucas en Rene Danen (voorzitter Nederland Bekent Kleur).

VN-conferentie tegen racisme
In April is in Geneve de VN-Conferentie tegen racisme. De Nederlandse regering wil deze conferentie mogelijk boycotten. Op de bijeenkomst in De Melkweg komen een aantal mensen aan het woord die uitleggen wat het belang is van de VN-conferentie voor racismebestrijding en waarom Nederland er bij moet zijn. Met ondermeer Peter Rehwinkel (Eerste Kamerlid voor de PvdA, burgemeester van Naarden) en Barryl Biekman (o.a. Landelijk Platform Slavernijverleden, D66).

Optredens
En er is in de Melkweg ook een optreden van de Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler Hakim die bekend is van Sesamstraat. Momenteel staat hij in de theaters met zijn cabaretshow Achmed van Oranje).

Verder is er een optreden van het dichtersduo Krijn-Peter Hesselink en Achmed Khabbazeh. Sinds een aantal jaren vertalen deze oude studievrienden Arabische gedichten naar het Nederlands.

Film
Om 14 uur draait in De Filmzaal van De Melkweg de film 'Die Welle' (2008, 105 min.). Een Duitse remake van een Amerikaans schoolexperiment ("The Wave") over de gevolgen van extreem groepsgedrag en uitsluiting.

Aansluitend om 16:00 draait in de filmzaal "Loos Alarm: Islamofobie" (45 min, 2008), documentaire door jonge filmmakers over feiten en mythes rond islamisering in Nederland.

Reserveren
De toegang is gratis. Maar vooraf reserveren is wel noodzakelijk. Klik daarom hier om per email te reserveren*. Of stuur zelf een mail naar nbk@xs4all.nl

Routebeschrijving
De Melkweg is te vinden aan de Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Dit is vlakbij het Leidseplein dat je kunt bereiken met tram 1, 2 of 5 vanaf het Centraal Station. Een routebeschrijving naar de Melkweg vind je hier.

Meer informatie over het programma en aanvangstijden volgt later op deze website.

Kom ook!

No comments: