Thursday, March 26, 2009

Lancering petitiecampagne tegen het kraakverbod

Lancering petitiecampagne tegen het kraakverbod

Een landelijke petitiecampagne tegen het kraakverbod gaat vandaag van start. De petitie is online te ondertekenen op kraak.petities.nl en op de campagnewebsite www.kraakpetitie.nl staat informatie over kraken, een blog met nieuws en diverse achtergronddocumenten. Campagneteams gaan aan de slag om organisaties en individuen actief te benaderen.

Vandaag 26 maart 2009, lanceren we een landelijke petitie tegen het kraakverbod op kraak.petities.nl en een campagne om de petitie onder de aandacht te brengen. In verschillende steden gaan campagneteams aan de slag om organisaties, instellingen en individuen actief te benaderen. Op de campagnewebsite www.kraakpetitie.nl staat informatie over kraken, een blog met nieuws en diverse achtergronddocumenten zoals het wetsvoorstel zelf en rapporten over kraken en leegstand. Ook worden de organisaties en personen die de petitie steunen op de campagnewebsite gepubliceerd met naam en logo voor een visuele presentatie van het draagvlak voor kraken in Nederland.

Tot nu toe hebben diverse maatschappelijke organisaties, bekende broedplaatsen, culturele instellingen, professoren, mediafiguren, huurders- en bewonersorganisaties, advocaten, en vakbonden hun steun betuigd, waaronder de Nederlandse Woonbond, de LSVb, FNVjong, Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, de Fabel van de Illegaal, TodaysArt, Temporary Art Centre, WORM, Mediamatic, Rop Gonggrijp, prof. André Thomsen, dr. Geert Lovink en Nico Haasbroek.

Woningnood is een chronisch probleem van alle tijden en leegstand ook. Met een kraakverbod zal kraken niet verdwijnen in Nederland. Het sociale grondrecht op huisvesting is immers een belangrijker recht dan dat van vastgoedeigenaren om hun panden leeg te laten staan. Het wetsvoorstel Kraken en Leegstand, ingediend op 9 februari 2009 door de kamerleden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg, waaraan gerefereerd wordt als 'het kraakverbod', zal hooguit het karakter van kraken in Nederland veranderen. Zo'n verandering komt niemand ten goede.

Al eerder hebben politici geprobeerd kraken in Nederland te verbieden. Met de petitie willen wij aantonen dat er in Nederland heel veel en heel verschillende mensen zijn die kraken als middel tegen leegstand en woningnood steunen. Het biedt ook mensen van buiten de kraakbeweging de mogelijkheid het ongenoegen over dit wetsvoorstel te uiten.

Over de petitie in het kort
In de petitie verzoeken wij de leden van de Staten Generaal:
- Om kraken van langdurig leegstaand vastgoed niet onder de strafwet te brengen;
- Om bij de invoering van wetgeving ernstig rekening te houden met de mensen die daardoor hun woonruimte zullen verliezen;
- Om het beleid ter bestrijding van leegstand te enten op de woningnood;
- Om kraken niet als een onoverkomelijk probleem te zien voor ondernemers, maar leegstand en woningnood als een groot probleem voor de samenleving.

Het wetsvoorstel wordt waarschijnlijk net voor of net na het zomerreces behandeld in de Tweede Kamer.

Over de initiatiefnemers
De petitie is opgesteld door een groep Rotterdamse krakers en kunstenaars die onder andere actief betrokken zijn bij Stichting De Fabriek (www.defabriek.nu), Stichting Dek 22 (www.dek-22.com), het Poortgebouw (www.poortgebouw.nl), het KraakSpreekUur (KSU) en de Groene Voltage, daarin bijgestaan door een kraakadvocaat en socioloog.

Verspreid dit bericht aub onder vrienden en familie, want de petitie moet natuurlijk gaan OVERDONDEREN in aantal ondertekenaars.
Als je kunt bijdragen aan de petitiecampagne in jouw regio, neem dan contact op via:  info@kraakpetitie.nl

- E-Mail: info@kraakpetitie.nl Website: http://www.kraakpetitie.nl
 

No comments: