Thursday, February 5, 2015

Onze kleding is fataal - teken de petitie

Beste vrienden,Een kledingsweatshop van 8 hoog stortte in, duizenden mensen raakten bedolven onder het puin. Vanwege deze verschrikking werd er een baanbrekende compensatieregeling opgezet om corporaties verantwoordelijk te houden. Maar één bedrijf -- Benetton -- weigert, tenzij wij er een PR-nachtmerrie van maken. Klik om nu te tekenen.

teken de petitie!
In slechts 90 seconden stortte een 8 verdiepingen hoge sweatshop in Bangladesh in elkaar. 1.134 mensen vonden de dood. Enkele overlevenden amputeerden hun eigen lichaamsdelen om te kunnen ontsnappen. Als gevolg van deze verschrikking riep de VN een baanbrekende compensatieregeling in het leven die het bedrijfsleven aansprakelijk stelt. Onvoorstelbaar genoeg heeft het effect -- maar de overlevenden hebben onze hulp nodig om een medeschuldig bedrijf zover te krijgen over de brug te komen. 

De Italiaanse miljardenproducent van kleding, Benetton, weigert om de slachtoffers die hun kleding produceerden te vergoeden. Het is het enige grote internationale merk dat overduidelijk betrokken is en niet heeft bijgedragen. Tot op heden negeren ze de overlevenden en zullen ze hiermee wegkomen zolang het hun reputatie niet schaadt. En hier begint onze rol.

Benetton maakt zich op voor Milan Fashion Week. Een zeer belangrijk evenement voor de Italiaanse modewereld -- en voor ons de kans om een enorm PR-schandaal te creëren. Klik om te eisen dat Benetton nu betaalt en redt deze regeling. Bij 1 miljoen handtekeningen zullen we ze in verlegenheid brengen met een spectaculaire show bij de Milan Fashion Week waar ze niet omheen kunnen. Teken nu:

https://secure.avaaz.org/nl/benetton_pay_up_loc/?bwQkDab&v=53188

Normaal gesproken nemen multinationale bedrijven simpelweg afstand als er een ramp plaatsvindt. Genoeg daarmee. Dankzij de Rana Plaza regeling, voorgezeten door de VN, worden alle hoofdrolspelers voor de eerste keer bijeengebracht -- de regering van Bangladesh, fabrikanten, internationale detailhandelaars en arbeidsorganisaties. En als dit slaagt zou het van grote invloed kunnen zijn op de aansprakelijkheid van het bedrijfsleven, het toezicht op leveringsketens en de rechten van arbeiders overal ter wereld. Maar als Benetton de regeling negeert zullen andere bedrijven dit voorbeeld volgen en zal de kans om een precedent te scheppen voor rechtvaardigheid voor slachtoffers in rook opgaan.  

Benetton is het enige grote internationale merk met 
bevestigde betrokkenheid bij Rana Plaza dat niet meewerkt. Ze menen dat ze hun steentje al hebben bijgedragen vanwege de donatie van een onbekend bedrag aan een lokale liefdadigheidsinstelling, en dat terwijl ze in het jaar van de instorting €139 miljoen winst maakten. Maar liefdadigheid is niet hetzelfde als smartengeld. Deze instorting was het resultaat van schandelijke nalatigheid door het bedrijfsleven, dat staat vast, en ideaal gezien zou een vergoeding verplicht moeten zijn. Maar de bedrijven die betrokken zijn bij dit menselijk drama zouden zich op z'n minst moreel verplicht moeten voelen om bij te dragen aan deze vrijwillige regeling.

Voor Benetton en andere detailhandelgiganten is het imago van groot belang -- dus laten we ze raken waar het pijn doet. Hoe meer van ons tekenen, hoe duidelijker ons bericht bij de directeur van Benetton aan zal komen. Teken nu voor rechtvaardigheid voor de Rana Plaza overlevenden, en deel dit met iedereen:


https://secure.avaaz.org/nl/benetton_pay_up_loc/?bwQkDab&v=53188

We weten hoe we gigantische corporaties tot actie aan moeten zetten. Na de instorting heeft onze gemeenschap zich in groten getale gemobiliseerd om zo 's werelds grootste merken, waaronder H&M, te dwingen om een brandveiligheidsakkoord te ondertekenen. Op deze manier voorkomen we nieuwe overbodige sterfgevallen als gevolg van de jacht op winst. Laten we nu nog een keer samenkomen om compensatie te eisen voor de families die nog steeds op hulp wachten.

Met hoop,

Dalia, Oliver, Emily, Risalat, Mais, Ricken en het gehele Avaaz-team  

MEER INFORMATIE 

Benetton weigert vergoeding Rana Plaza (NU)
http://www.nu.nl/beurs/3949539/benetton-weigert-vergoeding-rana-plaza.html

Rana Plaza: één jaar later (Schone Kleren)
http://www.schonekleren.nl/nieuws/2014/04/rana-plaza-een-jaar-later
    

In het Engels:

Overlevenden instorting Rana Plaza fabriek lijden een jaar later nog (BBC)
http://www.bbc.com/news/world-asia-27107860  

Het voorkomen van een nieuwe Rana Plaza (Business of Fashion)
http://www.businessoffashion.com/2013/09/op-ed-preventing-another-rana-plaza.html

BBC2's Clothes To Die For documentaire zal je doen twijfelen aan je behoefte aan steeds weer nieuwe goedkope kleding (Metro)
http://metro.co.uk/2014/07/21/bbc2s-clothes-to-die-for-will-make-you-question-your-need-for-endless-...  

Partijleiders Labour roepen op tot gepaste compensatie (New Age)
http://newagebd.net/89039/labour-leaders-call-for-adequate-compensation/#sthash.JrpQAPM0.uvht0kNC.dpbs  

Rana Plaza regeling -- Donateurs
http://www.ranaplaza-arrangement.org/fund/donors    

No comments: