Tuesday, February 17, 2015

Hiervoor zouden wij worden opgesloten! Teken de petitie

Beste vrienden,Lekken tonen aan dat HSBC duizenden superrijken heeft geholpen bij belastingontduiking. Wij zouden hiervoor worden opgesloten, maar regeringen weigeren ze te vervolgen, tenzij wij dit eisen. Laten we een oproep van een miljoen handtekeningen creëren en deze via advertenties en wetgevers afleveren bij twee belangrijke ambtenaren. Niemand is te groot voor de gevangenis:

teken de petitie!
HSBC is zojuist op heterdaad betrapt bij het helpen van een aantal van  's werelds allerrijksten om belasting te ontduiken! Wij zouden hiervoor worden opgesloten, maar de regeringen behandelen deze invloedrijke mensen alsof ze te groot zijn om naar de gevangenis te sturen. Laten we ze bewijzen dat dit niet zo is.

Onze regeringen verliezen jaarlijks meer dan $3 triljoen dankzij de belastingontduiking van deze superrijken – dat is meer dan genoeg om een einde te maken aan de extreme armoede in de wereld! Dit lek is het grootste lek uit de geschiedenis van de bankbedrijven – als we er nu geen gebruik van maken om aan te zetten tot gerechtelijke vervolging, is onze kans misschien wel voorgoed verkeken.

De Britse minister van financiën Osborne maakt zich op voor de naderende verkiezingen, terwijl Lynch, de Amerikaanse kandidaat-minister van Justitie, wacht tot haar benoeming wordt bevestigd. Beiden voelen momenteel de druk van het publiek, en dus zou onze enorme oproep, overgedragen via advertenties en wetgevers, hen aan kunnen aanzetten tot onderzoek, vervolging en het sturen van een krachtige boodschap aan de belastingontduikende elite: niemand is te groot voor de gevangenis!

https://secure.avaaz.org/nl/hsbc_tax_dodge_loc/?bwQkDab&v=53904

Het Verenigd Koninkrijk is de thuisbasis van HSBC, en zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten hebben rechtsbevoegdheid over duizenden belastingontduikers. Als we hen als eerste kunnen aanzetten tot vervolging, zou dit een wereldwijde golf van verantwoordelijkheid teweeg kunnen brengen.

De superrijken veroorzaken regelmatig financiële crises als gevolg van riskante transacties. Ze worden vervolgens gered door de belastingbetalers en pleiten er dan voor om de overheidsuitgaven aan scholen en ziekenhuizen terug te schroeven om de tekorten zo het hoofd te bieden – dit alles vindt plaats terwijl een groot aantal van hen hun belastingaandeel niet betaalt! Deze bezuinigingsspiraal zorgt voor een snel toenemende wereldwijde ongelijkheid.

Alleen al 85 miljardairs bezitten net zoveel geld als de armste helft van onze planeet – geld dat ze te vaak gebruiken om politici om te kopen en onze democratieën te bedwingen, zodat ze het hele systeem naar hun hand kunnen blijven zetten.

Het is tijd om deze nadelige neerwaartse spiraal een halt toe te roepen. Het dwingen van de superrijken om hun belasting te betalen zou een enorme stap vooruit zijn. Laten we dit waar maken:

https://secure.avaaz.org/nl/hsbc_tax_dodge_loc/?bwQkDab&v=53904

Bij Avaaz draait het om de samenwerking tussen velen, om zo de macht te verzamelen om weerstand te bieden aan de elite. De wet is een contract die ons allen op gelijke wijze met elkaar verbindt. Duizenden van 's werelds meest invloedrijke mensen denken dat ze hierboven staan. Laten we ze, in het belang van onze democratieën en maatschappijen, bewijzen dat dit niet zo is.

Met hoop en doorzettingsvermogen,

Alex, Bert, Laila, Ricken, Marie, Andrew, Nell en het gehele Avaaz-team.

MEER INFORMATIE

HSBC hielp klanten bij belastingontduiking (Trouw)
http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3847144/2015/02/08/HSBC-hielp-klanten-bij-bel...

In het Engels

HSBC loopt alsnog kans te worden vervolgd wegens belastingontduikingspraktijken, waarschuwt Loretta Lynch (The Guardian)
http://www.theguardian.com/news/2015/feb/10/hsbc-tax-files-loretta-lynch-prosecution

HSBC 'hielp klanten miljoenen aan belasting te ontduiken'  (BBC)
http://www.bbc.com/news/business-31248913

Bankbedrijf HSBC beschermde duister geld geassocieerd met dictators en wapenhandelaars (ICIJ)
http://www.icij.org/project/swiss-leaks/banking-giant-hsbc-sheltered-murky-cash-linked-dictators-and...

HSBC documenten tonen aan hoe Zwitserse bank klanten hielp bij belastingontduiking en verbergen van miljoenen (The Guardian)
http://www.theguardian.com/business/2015/feb/08/hsbc-files-expose-swiss-bank-clients-dodge-taxes-hid...

Belastingparadijzen: Superrijken 'verbergen' zeker $21 triljoen (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/business-18944097


No comments: