Vanaf 6 uur vanochtend (17 mei 2010) blokkeert de actiegroep 'Verdelg Monsanto' met een veertigtal mensen beide poorten van de Monsanto-vestiging nabij Rotterdam. De actievoerders willen dat Monsanto zich terugtrekt uit de zadenmarkt en eisen een einde aan patenten op zaden en levende organismen. Op het moment wordt, onder druk van agro-chemische multinationals als Monsanto, in de EU gewerkt aan regelgeving die het voor grote bedrijven makkelijker maakt de zadenmarkt te overheersen.[1]
Verdelg Monsanto
De blokkade vindt plaats bij het voormalige De Ruiter Seeds, opgekocht door Monsanto in 2008. In deze vestiging bevinden zich onderzoekslaboratoria, kantoren, kassen en een centrale opslag van zaaigoed.
Wereldwijd heeft het chemieconcern Monsanto 23% van de zaai-en pootgoedmarkt in handen. In de afgelopen 5 jaar heeft het bedrijf drie grote internationaal opererende zaaigoedbedrijven in Nederland opgekocht: De Ruiter Seeds, Western Seed en Seminis. Daardoor beheerst Monsanto nu ook de wereldmarkt voor groentezaden. Daarnaast is Monsanto marktleider in genetisch gemanipuleerde soja, mais, suikerbieten en katoen en hebben ze een groot marktaandeel in de verkoop van pesticiden. "Boeren en tuinders worden steeds afhankelijker van grote zaadbedrijven. Gepatenteerde zaden maken dat alleen maar erger," zegt Flip Vonk, werkzaam op een tuinderij en aanwezig bij de actie.
Monsanto is een chemisch bedrijf dat groot geworden is door de productie van pesticiden, Agent Orange en PCB's.[2] Na talloze schandalen rond deze chemische middelen heeft het bedrijf een nieuwe marktstrategie gevonden: ontwikkeling en verkoop van gepatenteerde, genetisch gemanipuleerde gewassen. Deze worden geteeld in enorme monoculturen, met overmatig gebruik van kunstmest en pesticiden. Monsanto vertegenwoordigt een destructief model van chemische landbouw.
Het huidige landbouwsysteem, gebaseerd op massale import en export, is totaal afhankelijk van het gebruik van fossiele brandstoffen. Chemische landbouw is verantwoordelijk voor een kwart tot een derde van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan 80% van de geteelde gentechgewassen zijn resistent gemaakt tegen onkruidgif, de rest maakt zelf gif aan tegen insecten. Deze wijze van voedselproductie is bijzonder schadelijk voor mens, natuur en klimaat. Gentechgewassen gaan niets bijdragen aan oplossen van het klimaatprobleem.
Genetische manipulatie wordt vaak gepresenteerd als oplossing voor het
voedselvraagstuk. Ondanks 15 jaar teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen kende de wereld in 2009 een recordaantal hongerende mensen. Gentechteelt geeft geen grotere opbrengst. "Het voedselprobleem vraagt om heel andere oplossingen. We moeten weg van de grootschalige chemische landbouw. Nodig is een radicale omslag naar lokale voedselproductie in evenwicht met de natuur, zonder pesticiden en zonder genetisch gemanipuleerde gewassen. Een wereld zonder Monsanto is een stap in de
goede richting," aldus Miranda de Boer van Verdelg Monsanto.
De twee belangrijkste toegangspoorten van de Monsanto vestiging zijn door de actiegroep afgesloten. Er zijn spandoeken met de boodschap "Imagine, monopolie op voedsel, giftige landbouw, De wereld volgens...Monsanto" opgehangen, die het bedrijfslogo persifleren. Ook zijn de mega-komkommer en -tomaat op het gazon aangepast aan Monsanto's gemanipuleerde realiteit. Werknemers en klanten worden bij aankomst opgevangen met koffie en uitleg.
locatie actie: Leeuwenhoekweg 52, Bergschenhoek (net ten noorden van Rotterdam)
contact: verdelg-monsanto@riseup.net
[1] Zie voor informatie over de ontwikkelingen rond het octrooi- en kwekersrecht een persbericht van A SEED Europe over dit onderwerp:
http://www.aseed.net/kwekersrecht-vs-patentrecht
[2] Zie de film 'De wereld volgens Monsanto'.
Bronnen en achtergronden zijn te vinden op:
http://www.gentech.nl
http://www.gmwatch.org
http://www.no-patents-on-seeds.org
http://www.aseed.net/monsanto
http://www.combat-monsanto.co.uk
http://www.gifsoja.nl
Monday, May 17, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment