Thursday, June 18, 2009

Greenpeace ageert tegen proefvelden Monsanto Roundup Ready mais

Persbericht - Amsterdam, 18 juni 2009

Greenpeace: informatiecentra en openluchtbioscopen gentech door hele land

Greenpeace wil op gentech-proefvelden een informatiecentrum en een openluchtbioscoop bouwen om mensen te informeren over de gevolgen van gentech. De burgermeesters van Borger-Odoorn, Gilze-Rijen, Lelystad en Gemert-Bakel ontvangen vandaag de aanvraag voor een vergunning voor de opbouw van deze informatiepunten in hun gemeenten op de proefvelden van Monsanto. Over dit bedrijf verschijnt vandaag het 'boek 'De wereld volgens Monsanto'.

De gelijknamige film wil Greenpeace in de openluchtbioscopen vertonen.


De Nederlandse publicatie van 'De wereld volgens Monsanto' van de Franse schrijfster Marie Monique Robin, geeft met de film een schokkend beeld van de geschiedenis van het Amerikaanse gentech-bedrijf. Monsanto produceerde het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat de Amerikanen in de oorlog in Vietnam hebben gebruikt. Monsanto is ook de uitvinder van PCB's en van rBGH, een hormoon dat melkkoeien krijgen toegediend en dat tot grote gezondheidsproblemen leidt.

Het bedrijf speelt een dubieuze rol in het nemen van risico's voor mens en milieu met een krachtige lobby voor een van zijn nieuwste producten: genetisch gemanipuleerde zaden. Negentig procent van de gentechgewassen die nu wereldwijd op de akkers staan komt uit de laboratoria van Monsanto. Greenpeace vindt het gevaarlijk dat multinationals uit de agrochemie zoveel invloed hebben op de manier waarop wij ons voedsel produceren."Het verhaal dat Marie Monique Robin over Monsanto vertelt laat je in verbijstering achter", zegt Herman van Bekkem, landbouw- en gentech-deskundige van Greenpeace. "Het is schokkend dat de Nederlandse overheid ruimte verschaft aan een bedrijf dat het koud laat welke risico's mens en milieu lopen. Greenpeace vindt het belangrijk dat boeren en consumenten deze film zien en het boek van Robin lezen. Daarom hebben we vandaag vergunningen aangevraagd om de proefvelden te gebruiken als informatiecentrum en openluchtbioscoop."De gentechmaïs van Monsanto op de proefvelden is bestendig gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Dit 'handige' middel, ook door Monsanto geproduceerd, doodt álle planten, behalve de gemanipuleerde gewassen. In de praktijk wordt op de lange termijn alleen maar meer onkruidgif gebruikt, terwijl drinkwaterbedrijven en waterschappen in Nederland nu al met grote hoeveelheden Roundup te stellen hebben. Het is Greenpeace dan ook een groot raadsel waarom de overheid deze proeven op Nederlandse akkers toelaat.

Greenpeace voert samen met boeren en bijenhouders een juridische procedure tegen de veldproeven van Monsanto met gentechmaïs. Maar terwijl de procedure bij de Raad van State nog in volle gang is, staan de planten van Monsanto alvast op het veld. "Een landbouwsysteem zónder herbiciden en gentech en mét diversiteit op de akker is mogelijk", zegt Herman van Bekkem. "In onze informatiecentra en openluchtbioscopen op de proefvelden willen we laten zien dat monden op een milieuvriendelijke manier kunnen worden gevoed."Vanavond, 18 juni om 20 uur, is er een debat met auteur Marie Monique Robin in Maison Descartes te Amsterdam. Informatie: Daniëlle Bourgois - 020 5319535, d.bourgois@maisondescartes.nl

Informatie film 'De wereld volgens Monsanto': http://www.livingcolour.nl/titel.php?id=233

Informatie boek 'De wereld volgens Monsanto': http://www.degeus.nl/book/1804.html

--
www.gentech.nl en de aseed-gentechcampagne zitten op zwart zaad! Help mee deze (kritische) informatievoorziening in de lucht te houden en stort uw donatie op giro 43.94.963 t.n.v St. A SEED Europe te Amsterdam o.v.v. 'gentech.nl' of 'gentechcampagne' - hartelijk dank

www.gentech.nl and ASEEDs gmo campaign need you contribution! Please help keep these (critical) information sources up and running and make your donation into St. A SEED Europe account (IBAN: NL34 INGB 0004394963, BIC: INGBNL2A) - thank you!

Gentech & duurzame voedselketen
GMO & sustainable food chain

A SEED Europe
Plantage Doklaan 12a
1018 CM Amsterdam
The Netherlands

tel. +31-(0)20-6682236
www.aseed.net

No comments: