Saturday, June 1, 2013

Krakers weer voor Vluchtelingen

Krakers openen nieuw pand voor Vluchtkerkbewoners

Vandaag hebben Amsterdammers het pand aan de Jan Tooropstraat 29 gekraakt voor de Vluchtkerkbewoners, omdat zij vanmiddag de Vluchtkerk moesten verlaten.

Deze kerk werd in december 2012 gekraakt toen de groep vluchtelingen na de ontruiming van de Notweg 's nachts op straat gezet was op gezag van burgermeester Van der Laan. In de afgelopen zes maanden werd deze omgebouwd tot een onderkomen en actiecentrum dankzij de samenwerking van vluchtelingen en vele vrijwilligers. De overheid heeft al die tijd geen structurele oplossing voor deze groep willen bieden. Nu de groep wederom in de steek gelaten wordt nemen wij het heft weer in eigen handen en helpen de groep aan een pand.

We zijn verontwaardigd over het feit dat de gemeente geen enkele oplossing heeft willen vinden om deze groep te huisvesten, terwijl het recht op onderdak een fundamenteel mensenrecht is. In plaats van dat de gemeente een oplossing zoekt in één van de honderden leegstaande kantoorpanden in Amsterdam, doen ze niets anders dan het uitkeren van een oprotpremie. Wel heeft Van der Laan opgeroepen tot particulier initiatief en hebben stadsdeelvoorzitters aangegeven een nieuwe Vluchtkerk te steunen. De burgemeester schuift zo de verantwoordelijkheid van zich af en laat particulieren opdraaien voor een overheidstaak. Aangezien niemand vandaag met een oplossing is gekomen hebben wij besloten het breekijzer weer ter hand te nemen.

Het pand is eigendom van woningcorporatie de Key, het staat al meer dan anderhalf jaar leeg en zal waarschijnlijk op langere termijn gesloopt worden. Een paar jaar geleden zaten er nog enkele sociale organisaties in het pand, maar na het faillisement van de beheerder zijn deze allemaal vertrokken. Er zijn momenteel geen concrete plannen en vergunningen voor de sloop ontbreken. De Key heeft als woningbouwvereniging de sociale plicht eenieder in huisvesting te voorzien, maar laat panden leegstaan waar makkelijk 200 mensen in kunnen wonen. Kortom, op deze plek zouden de vluchtelingen voorlopig moeten kunnen blijven.

Met deze kraakactie willen we de vluchtelingen een veilige en zichtbare plek bieden, die voorziet in hun huisvesting en ze de mogelijkheid geven hun protest door te zetten.

Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!
Kraken gaat door!

http://rtvnh.nl/nieuws/107639/Asielzoekers+zeker+tot+maandag+in+kantoren...

http://nos.nl/artikel/512838-ontruiming-vluchtkerk-begonnen.html

http://www.at5.nl/artikelen/104208/krakers-kraken-nieuw-onderkomen-voor-...

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3450573/2013/0...

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2734/Foto/photoalbum/detail/3450962/44187...

http://rtvnh.nl/nieuws/107589/Asielzoekers+uit+Vluchtkerk+hebben+nieuw+o...

Spirit Of Squatters CollectiveSpirit Of Squatters Collective

 Making of this video, like most of our videos, is our way of showing solidarity. And since  solidarity is stronger when it is seen by as many people as possible, please spread this video! Pass it on to anybody who could be interested! Feel free to embed, link, send and screen it etc. Use it, don't loose it! Reclaim the media with us!

Get inspired. Together we are stronger!

You can see more of our videos at http://www.youtube.com/user/spiritofsquatters


Spirit of Squatters Collective is always trying to support and report on good things that are happening around us. We try to being you some news every day, but because of time constraint and lack of (wo)manpower this is not always possible. Our biggest problem is that we don't have enough time to edit or film the videos. That is why we need YOU to help us! You can email us at mgriks@gmail.com

Real life begins when you turn off the tv, when you turn off your computer!
See you in the streets, see you at the actions!


Watch! Read! Think! Realize! Talk! Communicate! Listen! Defend! Destroy! Create! Change! Get inspired! Unite! Reclaim the media with us! Join us! Fight for Your rights! Love!!! Squat!

http://www.youtube.com/user/spiritofsquatters
http://vimeo.com/user1942686/videos   ( just few )
at fake book:
http://www.facebook.com/pages/Spirit-Of-Squatters-Collective-TV/247715321980038


No comments: