Thursday, February 25, 2010

Februaristakingherdenking.-Video en verslag


Herdenking 25 februari 2010 (gekopieerd van www.februaristaking.nl )

De herdenking van 25 februari 2010 begint om 16.45 uur op het Jonas Daniël Meijerplein bij De Dokwerker. Schrijver Geert Mak houdt op de herdenking een korte toespraak en de gedichten worden dit jaar gekozen en voorgedragen door acteur Hajo Bruins. Het defilé langs De Dokwerker start om 17.00 uur bij het luiden van de klokken van de Zuiderkerk. Een ieder is dan in de gelegenheid bloemen en bloemstukken bij het beeld te leggen.
Bloemen in de kerk

Als om 17.00 uur de klokken van de Zuiderkerk en de Mozes en Aäronkerk gaan luiden begint het defilé langs de Dokwerker, waarbij door een ieder bloemen kunnen worden gelegd. Ook nu is er weer gelegenheid de bloemstukken vanaf 12.00 uur te bezorgen in de Mozes en Aäronkerk aan het aangrenzende Waterlooplein. Daar kunnen deze tot 17.00 uur worden afgehaald voor het defilé.
Toespraak van Geert Mak

Voorafgaand aan het defilé langs de Dokwerker op donderdag 25 februari, om 16.45 uur, zal journalist-schrijver Geert Mak een korte toespraak houden.

Geert Mak is als journalist werkzaam geweest voor onder meer de Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de VPRO. Maar hij is vooral bekend geworden met zijn boeken, waaronder The Amsterdam Dream, De Engel van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd, De Eeuw van Mijn Vader en natuurlijk vooral met In Europa, aanvankelijk een journalistiek reisverslag aan de vooravond van de millenniumwisseling, later omgezet naar een boek waarvan vervolgens weer een veelbekeken tv-serie werd gemaakt.

Mak publiceerde na de moord op Theo van Gogh enkele pamfletten waarin hij de crisis in de Nederlandse samenleving niet enkel als een probleem omschreef tussen gevestigden en nieuwkomers, maar als een gecompliceerder vraagstuk. Hij spoorde aan tot voorzichtigheid en matiging en hield een vurig pleidooi voor het behoud van klassieke Nederlandse waarden als vrijheid, openheid en tolerantie.
Hajo Bruins draagt gedichten voor

Direct na de toespraak van Geert Mak zal acteur Hajo Bruins gedichten voordragen.
Hajo Bruins (1959) werd vooral bekend als acteur bij Toneelgroep Amsterdam en is te zien in films en televisieseries. Laatstelijk speelde hij in het toneelstuk Heren van de Thee. Hij was in het theater te zien in onder andere Ciske de Rat, De Stille Kracht en Mamma Mia!. Bekend is hij verder van tv-series als De Club van Sinterklaas, Baantjer, Flodder, Grijpstra en De Gier en Goede Tijden Slechte Tijden.
Tent voor beschutting

Op het Jonas Daniël Meijerplein wordt weer een tent geplaatst voor degenen die slecht ter been zijn. Zij die daar gebruik van willen maken hoeven zich vooraf niet aan te melden en hebben daarvoor ook geen toegangsbewijs nodig. Daarnaast is er een vak voor een kleine groep speciale genodigden. Er is ook weer een doventolk aanwezig.

No comments: