Wednesday, September 9, 2009

FILM KRAKEN, WAAROM NIET?

Kraken, waarom niet? from Stoorzender.tv on Vimeo.


FILM KRAKEN, WAAROM NIET? ONLINE
stoorzender - 09.09.2009 17:33

Vanaf NU is de film ‘Kraken, waarom niet?’ te zien op www.stoorzender.tv. Morgen wordt het wetsvoorstel voor een kraakverbod in de Tweede Kamer behandeld. De film gaat de discussie aan rond dit kraakverbod.

Kraken, waarom niet?
Kraken, waarom niet?

Gisteren is de film vertoond in een propvolle zaal. Vanaf nu dus online te bekijken.

In ‘Kraken, waarom niet?’ (NL 25min.) komen voor- en tegenstanders van een kraakverbod aan het woord. Ze worden geconfronteerd met vragen als: ‘Wat is de verhouding tussen woonrecht en eigendomsrecht?’ en ‘Wat zijn de praktische gevolgen van een kraakverbod?’

Kraker Daniël wordt ontruimd uit zijn kraakpand in hartje centrum en trekt op zijn bakfiets door de stad. Daniël, vrijwilliger bij het Studenten Kraakspreekuur: ‘Als kraken wegvalt, vraag ik me af hoeveel van de jongeren hun woning kunnen behouden. Zonder kraken is er ook geen noodzaak meer voor anti-kraak.’ Medekraker Roos laat hem zien hoe ze een pand weer bewoonbaar hebben gemaakt en ze haar eigen kamer heeft gebouwd. Volgens haar zijn huiseigenaren die huizen leeg laten staan dieven van haar recht om te wonen.

Als het aan kamerlid Ten Hoopen (CDA) ligt is kraken binnenkort verboden. Ten Hoopen is mede-indiender van het initiatief wetsvoorstel ‘Kraken en leegstand’ en is voor een algeheel kraakverbod. Volgens Ten Hoopen trekt kraken illegaliteit en criminaliteit aan: ‘Het instrument kraken is erger dan de kwaal geworden.’ Ook vastgoedeigenaren zien het kraken liever verdwijnen. Hein Bos, directeur van vereniging Vastgoed Belang ‘Je moet met je handen van andermans eigendommen afblijven.

Toch zijn de krakers niet de enigen die tegen een kraakverbod zijn. Ze krijgen steun uit onverwachtse hoek. De vier grote gemeenten hebben zich tegen een kraakverbod uitgesproken. Tjeerd Herrema, toenmalig wethouder van Volkshuisvesting te Amsterdam: ‘Als een eigenaar jarenlang een pand niet gebruikt waarvoor het bedoeld is, mag dan niet het maatschappelijk belang boven het eigenaars belang gesteld worden?’ Maarten van Poelgeest, Wethouder Ruimtelijke Ordening en Leen Schaap van de Amsterdamse politie wijzen op de praktische bezwaren van een kraakverbod. Leen Schaap: ‘Ik heb mijn mensen veel liever op straat om een boef te vangen dan om achter een kraker aan te rennen’.

www.stoorzender.tv


- E-Mail: krakenwaaromniet@gmail.com Website: http://www.stoorzender.tv

No comments: