Sunday, April 10, 2016

[Persbericht] Openbaar Ministerie: Bekendmaken dat De Vries en Verburg een vluchtelingengevangenis bouwt is 'smaad'Persbericht - Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU)

Openbaar Ministerie: Bekendmaken dat De Vries en Verburg een vluchtelingengevangenis bouwt is 'smaad'- activisten moeten 23 mei voorkomen voor verspreiden posters

De poster: http://aagu.nl/PDF/poster-De-Vries-Verburg.pdf

Utrecht, 10 april 2016 – Op dinsdagochtend 5 april werden omstreeks 02:00 uur in Stolwijk twee personen opgepakt op beschuldiging van het plakken van posters tegen de bouw van een nieuwe gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist door het lokale bouwbedrijf De Vries en Verburg. De twee activisten moeten nu wegens 'smaadschrift' voorkomen voor de politierechter in Den Haag, op 23 mei om 9 uur. De grote vraag is hoe het vertellen van de waarheid aangemerkt kan worden als 'smaad'. AAGU roept op om de posters te blijven verspreiden.

Volgens het OM randt de tekst op de posters ("Bouwbedrijf De Vries en Verburg - uw duurzame partner in deportaties - Bouwt vol trots de gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist") de "eer en/of de goede naam van Bouwbedrijf De Vries en Verburg B.V." aan. Smaadschrift kan alleen vervolgd worden op aangifte van de betrokken partij, De Vries en Verburg dus. De Vries en Verburg bouwt echter wel degelijk een gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist, de zogenaamde 'Gesloten Gezinsvoorziening', waarin gezinnen en alleenstaande minderjarige vluchtelingen in afwachting van uitzetting worden vastgehouden.

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) voert om deze reden al sinds afgelopen zomer campagne tegen De Vries en Verburg. De betreffende postertekst wordt vanaf het begin van de campagne gebruikt, en openlijk verspreid via posters, stickers, websites en sociale media. Nog geen twee weken geleden etaleerde een 'promotieteam' van AAGU de posters bij een stand van De Vries en Verburg op de bouwbeurs 'Building Holland' in de RAI. Activisten werden toen opgepakt wegens huisvredebreuk, de postertekst zelf bleef buiten schot. AAGU roept op de posters en stickers met de gewraakte tekst te  blijven verspreiden. Posters zijn ook via de website www.aagu.nl te downloaden.

Tijdens het verhoor na de arrestatie van afgelopen maandagnacht werd de arrestanten verteld dat de politie vindt dat de tekst op de posters 'negatieve uitlatingen' bevat over De Vries en Verburg. Een curieuze opvatting aangezien de postertekst feitelijk juist is.
Hoe dan ook, het is onbestaanbaar dat mensen vervolgd worden wegens het verspreiden van 'negatieve uitlatingen' over een bedrijf, zeker wanneer deze op feiten gebaseerd zijn.
Repressief optreden tegen de staat of bedrijven onwelvallige meningen is helaas geen noviteit. Vorig jaar werd activiste Joke Kaviaar definitief tot twee maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens een aantal kritische teksten over het migratiebeleid. Ook de massale arrestatie van anti-Zwarte Piet-activisten in Gouda (november 2014) of de aanvankelijke vervolging van Abulkassim Al-Jaberi voor het roepen van 'Fuck de koning' zijn voorbeelden van pogingen van justitie om geluiden die ingaan tegen de heersende rechtse tijdsgeest in de kiem te smoren.

De permanente gezinsgevangenis voor vluchtelingen wordt deze of volgende maand in gebruik genomen. Het opsluiten van kinderen, onder welke omstandigheden dan ook, veroorzaakt altijd grote schade bij hen, zo hebben diverse onderzoeken aangetoond.
AAGU zal zich in blijven zetten tegen de opsluiting van vluchtelingen, voor vrijheid van beweging en voor het afschaffen van staten en grenzen. Bedrijven die geld verdienen aan het tegenhouden, opsluiten en/of deporteren van vluchtelingen zullen daarbij aangesproken blijven worden op hun besmette werk.
Op zondag 29 mei, om 15.30 uur, vindt bij Kamp Zeist een lawaaidemonstratie tegen het opsluiten van kinderen plaats. Dit is de afsluiting van de tweede door 'Geen Kind aan de Kant' georganiseerde demotour langs  gezinslocaties voor vluchtelingen. Veel in deze locaties verblijvende gezinnen komen, na ochtendlijke politierazzia's, in de gezinsgevangenis terecht in afwachting van hun deportatie.

-----------

voor meer informatie: perstelefoon (06 16341916)
Zie ook: www.aagu.nl
Voor de demonstratietour 'Geen Kind aan de Kant': www.geenkindaandekant.nl

No comments: