Monday, January 19, 2015

Stop Boko Haram's schrikbewind. Ten minste teken die petitie

Beste Avaazers in de wereld,Boko Haram heeft een 10­jarig meisje gebruikt voor een zelfmoordaanslag nadat reeds 2000 mensen waren afgeslacht. De regering en de internationale gemeenschap reageren echter nauwelijks. Wij roepen nu op tot een spoedbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.

teken de petitie!
Boko Haram heeft een 10-jarig meisje gebruikt voor een zelfmoordaanslag nadat reeds 2000 mensen waren afgeslacht. Een schrikbewind woedt in het noorden van Nigeria.

De Nigeriaanse president Jonathan heeft zich hierover echter nauwelijks uitgelaten in zijn verkiezingscampagne; zijn meedogenloze leger stookt de opstand juist op in plaats van de burgers te beschermen.

Deze crisis wordt door de wereld in het hokje "te moeilijk om op te lossen" geplaatst.  De VN-Veiligheidsraad heeft nog niet eens een zgn. 'presidential statement' gemaakt over Nigeria, hetgeen het minste is wat gedaan kan worden indien er geen consensus is binnen de VN over een standpunt.


Het enige goede nieuws is dat er door de escalatie van geweld opnieuw druk is ontstaan om actie te ondernemen.


Laten we deze druk nu bundelen en onze leiders en de Verenigde Naties ervan overtuigen dat een spoedzitting van de Veiligheidsraad nodig is waarmee deze crisis prioriteit krijgt.
Doe mee met deze belangrijke actie – voor dat kleine, onschuldige meisje en voor alle anderen die net als zij risico lopen.

https://secure.avaaz.org/nl/stop_boko_haram_terror_global/?bwQkDab&v=51642

De oorlog in Nigeria is een wrede oorlog die zich ogenschijnlijk afspeelt tussen Moslims en Christenen, maar die een geheel andere strijd bedekt, namelijk de strijd tussen de olie-rijke, corrupte, heersende elite en het arme, onderontwikkelde en van burgerrechten beroofde noorden. Er zijn al meer dan 10.000 mensen gedood in 2014. Meer dan 1,6 miljoen Nigerianen zijn gevlucht uit hun huizen. Boko Haram heeft inmiddels de controle over een gebied ter grootte van Denemarken.

De tweedeling tussen de groepen wordt versterkt door politici, en de recente toename van geweld vindt plaats middenin een dodelijke verkiezingscampagne. Een alarmerende gedachte is dat president Jonathans ontoereikende antwoord op de schokkende gebeurtenissen mogelijk deel uitmaakt van een donker politiek spel -- chaos in het noorden van het land en de hierdoor veroorzaakte lage verkiezingsopkomst geeft hem een goede kans aan de macht te blijven, aangezien het merendeel van zijn kiezers in het zuiden woont.

Internationale militaire adviseurs en speciale eenheden zijn naar het land gestuurd, maar er is terughoudendheid bij het werken met Nigeriaanse units die –zo blijkt uit de archieven -  het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Het is van belang dat de VN-raad de hoogste prioriteit geeft aan een veelomvattend plan dat het opschonen en trainen van veiligheidstroepen inhoudt om zo Boko Haram in bedwang te houden, alsmede het investeren in de armste regio's en het instellen van een anti-corruptieprogramma.


Dit is geen snelle, scherpe shockeringsstrategie, en de crisis kan niet in enkele dagen opgelost worden -- maar het is immoreel deze gang van zaken nog langer te negeren
De wereldgemeenschap kan ervoor zorgen dat de VN-Veiligheidsraad eindelijk met een effectief vredesplan komt.
Als we niets doen, worden er nog duizenden vermoord, en zal de dreiging van Boko Haram zich verspreiden. De terreurdaden in Parijs hebben ons eraan herinnerd dat terreur geen grenzen kent. Doe mee:

https://secure.avaaz.org/nl/stop_boko_haram_terror_global/?bwQkDab&v=51642

Met verkiezingen in het verschiet en het escalerende geweld is het duidelijk: Nigeria is een pan die dreigt over te koken. De politici hebben hun volk laten zitten en de internationale gemeenschap heeft oogluikend toegestaan dat de situatie almaar verslechterde. We kunnen niet langer wachten en met genoeg steun kan een uitgesproken VN standpunt een begin vormen voor een wezenlijke verandering. Zorg dat dit gebeurt. 

Met hoop en doorzettingsvermogen,

Alice, Pascal, Mike, Melanie, Marigona, Ricken en het gehele Avaaz-team.

MEER INFORMATIE 

Satellietbeelden bewijzen de horrordaden van Boko Haram (Elsevier)
http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/1/Deze-satellietbeelden-tonen-de-horrordaden-van-Boko-Haram-1684098W/

Terreurgroep Boko Haram 'veegt hele dorpen van kaart' (AD)
http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/800000496/Boko-Haram/actua/index.dhtml

Het bloedige stempel van Boko Haram (De Volkskrant)
http://www.volkskrant.nl/buitenland/het-bloedige-stempel-van-boko-haram~a3827573/

Mogelijk extra hulp Nederland bij strijd tegen Boko Haram (Nederlands Dagblad)
http://www.nd.nl/artikelen/2015/januari/14/mogelijk-extra-hulp-nederland-bij-strijd-tegen-bok

Blog op de Correspondent
https://decorrespondent.nl/2331/Liveblog-Een-na-grootste-aanslag-ooit-geen-relevante-doden/264305376720-a06eb9eb

Inmiddels is er ook veel te vinden op nu . nl: http://www.nu.nl/tag/nigeria/No comments: