Thursday, May 19, 2016

[Persbericht] AAGU stort speelgoed in poort Ministerie van Justitie: dit blijft over van gedeporteerde kinderen


Persbericht – Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU)

AAGU stort speelgoed in poort Ministerie van Justitie: dit blijft over van gedeporteerde kinderen
– protest tegen nieuwe permanente gezinsgevangenis op Kamp Zeist

Den Haag, 19 mei 2016 – Om 14 uur vanmiddag heeft de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) een berg speelgoed gestort in de toegangspoort van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (Turfmarkt 147, Den Haag). Het speelgoed symboliseert datgene wat achterblijft van uit Nederland gedeporteerde vluchtelingenkinderen. De actie is een protest tegen de nieuwe permanente gezinsgevangenis op Kamp Zeist bij Soesterberg, die rond deze tijd in gebruik genomen zou worden. De toegangspoort van het ministerie is afgesloten met een stuk hek, van hetzelfde type dat ook rond Kamp Zeist staat. Activisten hebben spandoeken opgehangen en delen flyers uit.

De actie is onderdeel van een campagne van AAGU tegen de bouw van de zogenaamde 'Gesloten Gezinsvoorziening' (GGV), een gevangenis voor vluchtelingengezinnen en minderjarige alleenstaande vluchtelingen. De campagne wordt afgesloten met een lawaaidemonstratie bij Kamp Zeist op zondag 29 mei, om 15.30 uur. Dit is het slot van de tweede door 'Geen Kind aan de Kant' georganiseerde demonstratietour langs gezinslocaties voor vluchtelingen. Veel in deze locaties verblijvende gezinnen komen, na ochtendlijke politierazzia's, in de gezinsgevangenis terecht in afwachting van hun deportatie. De eerste demonstratietour, waarbij gezinslocaties in Gilze, Katwijk en Den Helder worden aangedaan, vindt komend weekend plaats.

De overheid presenteert de GGV als 'kindvriendelijk', maar vermeldt liever niet dat het wel degelijk om een gevangenis gaat, omsloten door hekken binnen vijf meter hoge muren, die weer omringd gaan worden door penitentiair hekwerk met stroomdraad en camerabewaking. Het opsluiten van kinderen, onder welke omstandigheden dan ook, veroorzaakt sowieso grote schade bij hen, zo hebben diverse onderzoeken aangetoond.
Desondanks zag bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk, dat zich graag beroept op maatschappelijk verantwoord ondernemen, geen probleem in het bouwen van deze gevangenis. Twee activisten van AAGU die worden verdacht van het plakken van posters tegen deze bouw worden vervolgd voor 'smaad' tegen De Vries en Verburg.
De twee moeten komende maandag (23 mei) om 9 uur voorkomen voor de politierechter in Den Haag. Centrale vraag daarbij is hoe het vertellen van de waarheid, het feit dat De Vries en Verburg een gevangenis voor vluchtelingengezinnen heeft gebouwd, kan worden aangemerkt als smaad. De vervolging heeft alles weg van een gezamenlijke poging van het bedrijf en justitie de waarheid over de opsluiting van vluchtelingenkinderen wederom onder het tapijt te willen vegen.

Een woordvoerder van AAGU zegt: "De actie van vandaag richt zich specifiek op de nieuwe gezinsgevangenis. Die mag niet in gebruik genomen worden, en daarnaast moet ook het 'gewone' detentiecentrum Kamp Zeist gesloten worden. We staan hier echter ook om het migratiebeleid in het geheel aan te klagen. Van de pogingen, met steeds meer militaire middelen, om vluchtelingen buiten Europa te houden, met talloze doden tot gevolg, tot het naar ellende deporteren van mensen die afgewezen worden. Of het nu gaat om het opsluiten van gezinnen of om de steeds grotere bijdrage van Nederland aan Frontex: het beleid en het systeem dat dat bepaalt en uitvoert moet volledig op de schop.
De activisten van AAGU zullen zich blijven verzetten tegen grenzen en staten en inzetten voor een einde aan het kapitalisme dat aan de basis staat van zoveel ellende in de wereld die mensen tot vluchten dwingt.

--------

Voor meer informatie: perstelefoon ter plekke (06-85 252 509)
Zie ook: www.aagu.nl / voor de demotour: www.geenkindaandekant.nl


No comments: