Tuesday, January 21, 2014

Nieuwe kraak in Diemen; eigenaar doet moeilijk, kom helpen bezetten!

Het 19 januari succesvol gekraakte pand aan de Stammerhove 13 heeft vandaag de eigenaar, Rogier van de Paverd, op bezoek gehad. Hij dreigde met moord en brandstichting. Hierna probeerde hij met zijn vader het pand binnen te komen. Toen bleek dat we met teveel mensen waren, zijn ze afgedropen, maar wel na dreiging terug te komen. Hoe serieus we dit moeten nemen is niet duidelijk, maar we willen vragen of mensen zin hebben te komen bezetten. Neem slaapspullen mee, we hebben hier nog niet veel staan.

Hoewel de (kantoren)leegstand in Nederland hoog is en de vraag naar betaalbare woningen enorm, komt regelgeving om het ombouwen van kantoren naar woningen te vergemakkelijken moeilijk op gang. Gevolg is dat veel mensen onder steeds moeilijker omstandigheden leven: anti-kraak, illegale onderhuur, bij ouders in huis enzovoort. Ook zijn mensen meer en meer geld kwijt aan het betalen van huren.

Uit protest hiertegen en omdat we stomweg een dak boven ons hoofd nodig hebben, hebben we afgelopen 19 januari een leegstaand kantoorpand met loods gekraakt aan de Stammerhove 13 te Diemen. Het pand dat eigendom is van Trip Beheer BV uit Amsterdam, wordt op funda.nl te huur aangeboden met als vroegst beschikbare datum 1 april 2011 en stond dus al tweeënhalf jaar leeg. We willen in het pand wonen en werken, en wilden de eigenaar benaderen voor een gebruiksovereenkomst.

Rogier van de Paverd, direkteur van Trip Beheer, kwam vandaag 20 januari echter langs om verhaal te halen met familieleden. We werden bedreigd met de dood en brandstichting, waarna ze met een klauwhamer een deel van onze barricade verwijderden om deze vervolgens in de sloot te gooien (?) Daarna probeerden ze binnen te komen, maar in korte tijd waren er genoeg mensen aanwezig om ze van gedachten te doen veranderen. Bij vertrek dreigden ze later terug te komen om ons eruit te halen.

Dus bij deze willen we oproepen te komen helpen bezetten. We zijn met veel mensen maar meer is altijd welkom. Neem slaapspullen mee want we hebben niet veel extra.

1 comment:

Samantha Bos said...

Hallo,

Ik ben Samantha, journalist van stadsblad De Echo - editie Diemen. Ik zou bij onze volgende publicatie graag wat aandacht besteden aan jullie kraakactie in Diemen. Geen veroordelend stukje, maar juist jullie kant van het verhaal. Hoe lang het pand al leeg stond, hoe jullie hebben geprobeerd te overleggen met de eigenaar en waarom jullie deze locatie in Diemen hebben gekozen. Het zijn een aantal korte vragen en kan zowel per mail als telefonisch. Graag hoor ik of jullie hieraan zouden willen meewerken! Ik ben bereikbaar op mail: sambos1709@gmail.com, of alternatief tel: 0617961844. Met vriendelijke groet, Samantha Bos