Thursday, December 2, 2010

Utrechtenaren over Krakers.Jullie Wetten niet de Onze(5)



persbericht gisteravond laat 
nn - 27.11.2010 17:06

Donderdag 25 en vrijdag 26 november hebben krakers in Utrecht twee drukke dagen vol actie gehad. Aanleiding was de strafzaak op vrijdagochtend, waar acht mensen voor moesten komen voor de ontruiming van het oude kantoor van KPN, zo'n 5 weken geleden. Deze zaken waren de eerste strafrechterlijke vervolgingen op de nieuwe kraakwet, namelijk artikel 138a. 

Een chronologische opsomming van de acties: 

Donderdagavond vond een rouwstoet plaats. Dit omdat een deel van de nieuwe wet, artikel 551, 'doodverklaard' was, en deze avond begraven werd. Dit werd gesymboliseerd door een doodskist, die door zo'n 60 rouwende krakers van het Neude naar het Vrouwe Justitiaplein gedragen werd. 
Toen men op het eindpunt aangekomen volgens de politie niet snel genoeg vertrok, werd de sfeer grimmig. Een politiepaard dat men niet onder controle had en dat onderuit gleed, was aanleiding voor een aantal krakers om boos te worden. Dit omdat er bij een aantal demonstraties dit jaar incidenten zijn geweest met politiepaarden, die mensen vertrappen, onderuit gaan, etc. De boosheid van de krakers was voor de politie echter reden om de krakers met veel geweld het plein af te slaan, en vier mensen te arresteren. Deze mensen zijn in de loop van de vrijdag allemaal vrijgekomen. 
Artikel 551 was doodverklaard, omdat het hof in den haag een paar weken geleden heeft besloten dat deze wet niet strookt met het europese verdrag voor de rechten van de mens. Dit omdat de wet bepaalt dat mensen zonder tussenkomst van een rechter kunnen worden ontruimd, wat volgens deze rechter dus een schending is van een mensenrecht, namelijk dat van een dak boven het hoofd. 

Vrijdagochtend ging de rechtszaak van start. Wel na vertraging, omdat één van de gedaagden de avond ervoor gearresteerd was, en de politie weigerde hem naar de rechtszaak te laten gaan. De rechter besloot echter niet te beginnen voor hij er wel was, en al snel begon de rechtszaak toch. 
Allereerst werd er preliminair verweer gevoerd, waarin door de krakers het OM niet-ontvankelijk werd verklaard. De rechter besloot hier echter niet in mee te gaan. 
Tegen een uur of zes werden uiteindelijk zes van de acht gedaagden veroordeeld tot 40 uur werkstraf, te vervangen door 20 dagen hechtenis. Twee werden er vrijgesproken, omdat er niet bewezen kon worden dat zij zich in het pand hadden bevonden. 
Zowel de krakers als het OM hebben twee weken om in hoger beroep te gaan. 

Toen vrijdagmiddag bleek dat de rechter het preliminair verweer niet ging volgen, besloten zo'n 150 krakers een demonstratie te houden. Onder de leus 'jullie wetten, niet de onze' maakten zij duidelijk dat, zolang wetten er zijn om de rijke bovenlaag te beschermen en niet om te zorgen dat iedereen in zijn basisbehoeften kan voldoen, zij zich niet aangesproken voelen door die wetten. Oftewel: zolang de wet huisjesmelkers en speculanten beschermd, woningzoekenden in de hoek drukt, en krakers crimineel verklaart, zal kraken doorgaan. 
De demonstratie trok strijdbaar maar zonder verdere incidenten door de binnenstad, en eindigde rond een uur of drie in het park aan het lucasbolwerk. 

Als klap op de vuurpijl werd op vrijdagavond met een groep van zo'n 50 mensen een pand gekraakt aan de keistraat 5. Het pand, dat zo'n 14 maanden leeg had gestaan, is eigendom van Monumenten Fonds Utrecht. Het staat echter leeg en men laat het verkrotten, terwijl een monumenten organisatie zich er toch eigenlijk voor in zou moeten zetten om een pand in goede orde en in gebruik te houden. 
De politie, die kort na de bezetting een kijkje kwam nemen, heeft besloten voorlopig niet in te grijpen. 

Al met al dus een drukke twee dagen, waarin op verschillende manieren hetzelfde punt duidelijk werd gemaakt: verbod of geen verbod, kraken gaat door, zolang woningen verdeeld worden door een vrije markt die er aan wil verdienen, in plaats van dat iedereen die het nodig heeft een dak heeft.

Spirit Of Squatters Collective
Spirit Of Squatters Collective


Spirit Of Squatters Collective : This is solidarity action (like most of our videos). The solidarity is stronger when it is seen by as many people as possible.So...Please use it ! Pass this info to everybody who could be interested !!!
Feel free to embed,link it,send it,screen it etc. Use it=don't loose it. Reclaim the media with us !

... So get inspired. TOGETHER WE ARE STRONGER !!!
http://www.youtube.com/user/spiritofsquatters
Spirit Of Squatters Collective is always trying to report and support good things what are happening around us. We trying at least one time a week show You some news. Our goal is to do it daily but 1st we can not be everywhere and 2nd We don't have enough time mainly to edit ( there are many projects waiting for their time...) That's why we waiting for You to help us support good things with our video channel and with creating independent media.

and that's few words from our pages:
With our activities we want to make this world a better place.Reclaim the media with us.Feel free to use our videos.Now all up to you !!!Real life is beginning when you turn off the tv, computer. See you on the streets in actions !!!
If You think its important and good what we are doing You can donate what can help us to find more time to improve our activity. Click here:
http://ourmediaindymedia.blogspot.com
OR EVEN BETTER YOU CAN OFFER US WORK.Thanks !!!

WATCH!
READ!
THINK!
REALIZE!
TALK!
COMMUNICATE!
LISTEN!
DEFEND!
DESTROY!
CREATE!
CHANGE!
GET INSPIRED!
RECLAIM MEDIA WITH US!
JOIN US!
FIGHT FOR YOUR RIGHTS!
LOVE !!!
SQUAT!



No comments: